Riksrättsledaren nära bryta ihop: ”Trodde att de skulle dö”

Publicerad 2021-02-10

NEW YORK. Det blev en känslomässig start på den historiska riksrättsrättegången i USA.

Kongressmannen Jamie Raskin, som leder åtalet mot Donald Trump, återgav de traumatiska dagarna i detalj: hur han först begravde sin son, och sedan fruktade för dotterns och svärsonens liv under stormningen av Kapitolium.

– De trodde att de skulle dö, sa Raskin.

58-årige Jamie Raskin klev upp i kammarens talarstol inför de samlade senatorerna.

Han började med att visa en video, med klipp på hur den upprörda folkmassan stormade samma byggnad för lite mer än en månad sedan.

– Avslutningsvis, vill jag säga något personligt, sa han efter filmen, och tog ett djupt andetag.

Riksrättsledaren Jamie Raskin.

Därefter delade han med sig av sin personliga tragedi som utspelade sig dagarna före attacken, och under de timmar då mobben drog från rum till rum inne i kongressbyggnaden.

Just den 6 januari hade han tagit med sin dotter Tabitha, 23, och hennes man, Hank, till jobbet. Ett dygn tidigare hade de begravt sonen och brodern, Tommy, som på nyårsafton avslutat sitt liv, efter att i många år ha lidit av depressioner.

– Det var den sorgligaste dagen i våra liv, berättade Jamie Raskin i senaten, med darrande röst.

Jamie Raskins hade med sig sin dotter till senaten den 6 januari.

– Orsaken till att de var med mig under onsdagen var för att de ville vara med mig under en förödande vecka för vår familj, sa Marylandpolitikern som nu leder Representanthusets delegation i åtalet mot Trump.

När folkmassan trängde sig in i Kapitolium, hade far och dotter kommit ifrån varandra.

Samtidigt som Raskin evakuerades med andra ledamöter från representanthuset, gömde sig Tabitha och hennes make Hank under ett bord inne på ett kontor.

– De skickade sina sista sms och viskade under telefonsamtal för att säga hejdå. De trodde att de skulle dö, berättade Raskin under riksrättsrättegången.

Utanför Kapitolium den 6 januari.

Hans stabschef, Julie Tagen, som var tillsammans med Tabitha och Hank, barrikaderade kontorsdörren och tog tag i en bronsbyst att ha som vapen, utifall att någon skulle bryta sig in.

Drygt en timme senare ska polis ha räddat dem från rummet och de kunde återförenas med Jamie Raskin. Det första kongressmannen gjorde var att be sin dotter om förlåtelse.

– Jag berättade hur ledsen jag var, och lovade henne att det inte skulle vara så här nästa gång hon kom till Kapitolium. Vet ni vad hon svarade? Hon sa: ”Pappa, jag vill inte komma tillbaka”.

– Av alla hemska brutala saker jag såg och hörde den dagen, var det orden som tog allra hårdast, sa Raskin.

PODD Qanon och stormningen av Kapitolium

Aftonbladet Daily med forskaren Rikard Friberg von Sydow.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen