Benjamin Netanyahu tvingas bort – efter tolv år vid makten

Uppdaterad 2021-06-03 | Publicerad 2021-06-02

En bred koalitionsregering skulle fälla Benjamin Netanyahu.

Oppositionsledarnas plan höll.

Israels nya premiärministrar heter Naftali Bennett och Yair Lapid, rapporterar Reuters.

Följ ämnen
Israel

Benjamin Netanyahu, ledare för partiet Likud, har varit Israels premiärminister i två omgångar, men i sammanlagt sju regeringsbildningar. Totalt har han haft posten i tolv år.

Tills nu.

 Benjamin Netanyahu tvingas bort efter 12 år vid makten i Israel.

På onsdagskvällen meddelade den israeliska oppositionsledare Yair Lapid, som företräder partiet Yesh Atid, att han lyckats bilda en ny regering, rapporterar Reuters.

”Jag lovar er, herr president, att den här regeringen kommer att arbeta för att tjäna alla invånare i Israel, också de som inte är medlemmar av den, kommer att respektera de som är emot den, och göra allt som står i dess makt att förena alla delar av det israeliska samhället”, sa Yair Lapid till president Reuven Rivlin, enligt Jerusalem Post.

Oppositionsledare Yair Lapid från partiet Yesh Atid har lyckats bilda regering och tar därmed över makten i Israel.

Parlamentsvalet i Israel hölls den 23 mars och var det fjärde på två år.

Men inget parti lyckades få majoritet.

Uppdraget att bilda en ny regering, och med andra ord avsätta den sittande, lades på mittenpartiet Yesh Atid och dess ledare Yair Lapid, tidigare journalist och tv-ankare i Israel.

Två premiärministrar

Planen för att störta Benjamin Netanyahu landade i en bred koalitionsregering tillsammans med flera partier, bland annat det ultranationalistiska vågmästarpartiet Yamina.

Men planen kostade – inte minst för Yair Lapid.

För att lyckas bilda en ny regering tvingades han ge upp två år av sin roll som premiärminister. De två första åren kommer Naftali Bennett, ledare för Yamina, att vara premiärminister. Därefter tar Lapid själv över rollen.

Den israeliska politiker Naftali Bennett, ledare för högerpartiet Yamina.

Historisk underskrift

Israels nya regering består nu av partier från yttersta bosättarkanten till islamister. Avtalet skrevs under med knappa halvtimmen kvar innan tiden var ute. Det blev det första koalitionsavtalet som någonsin undertecknats av ett arabiskt parti, rapporterar Jerusalem Post.

Mansour Abbas, ledare för islamistiska Raam, underskrift blev inte bara historiskt utan också helt avgörande.

Men inte heller den kom gratis.

För att stödja den nya regeringen ska han ha krävt någon form av stopp för de nya regler som gynnar judiska bosättare i den ockuperade östra delen av Jerusalem.

Det var egendomskonflikten just där, i stadsdelen Sheik Jarrah, som blev den tändande gnistan till kriget mellan Israel och palestinska Gaza tidigare i maj, rapporterar TT.

Mansour Abbas, islamistiska Raam.

Hyllas av Putin

Till ny president i Israel valdes Arbetarpartiets veteran Isaac Herzog. Det är ett val som hyllas av den ryska presidenten.

”Ryssland och Israel har en vänskalig relation. Jag hoppas att ditt arbete som statschef kommer att bidra till fortsatt utveckling av ett mångfacetterat och konstruktivt ömsesidigt samarbete, inklusive interaktion i internationella frågor. Detta uppfyller utan tvekan våra människors grundläggande intressen”, säger Vladimir Putin.