Domstol om bristande skolstöd: Diskriminering

TT

Publicerad 2020-11-09

Malmö stad stämdes för bristande tillgänglighet eftersom en mamma ansåg att dottern, som har funktionsnedsättning, inte fick tillräckligt stöd i skolan. Arkivbild.

Först efter många års kamp fick en Malmöelev med funktionsnedsättning elevassistent. Nu måste Malmö stad betala eleven 20 000 kronor i diskrimineringsersättning.

Det har hovrätten kommit fram till med hänvisning till diskrimineringslagen. Malmö stad överklagade till Högsta domstolen, men fick inget prövningstillstånd, så domen står fast, rapporterar Dagens Nyheter.

– Jag kände mig jobbig och krävande, men jag ville bara att min dotter skulle klara skolan, säger mamman till tidningen.

Från det att dottern börjat fjärde klass upp till åttan stötte mamman på om extrastöd för att dottern skulle klara målen i skolan. Vissa åtgärder vidtogs, men inte tillräckligt, enligt mamman. För drygt två år sedan tog hon hjälp av en jurist på Malmö mot diskriminering och stämde kommunen för bristande tillgänglighet. Både tingsrätt och hovrätt kom fram till att dottern utsatts för diskriminering.

– Jag har inte analyserat domen än, men det står klart att det finns många andra ärenden som säkert kan leda till ersättning efter det här, säger Elizabeth Malmstedt, enhetschef på Skolinspektionen, till DN.

Följ ämnen i artikeln