Man anhållen för folkmord i Rwanda

TT

Publicerad 2020-11-19

En minnesplats för tusentals människor som dödades vid en kyrka under folkmordet i Rwanda 1994. Nu har en man som misstänks ha deltagit i folkmordet gripits i Göteborg.

En man i Göteborg har gripits och anhållits provisoriskt som misstänkt för att ha deltagit i folkmordet i Rwanda 1994. Mannen greps enligt en internationell efterlysning.

Mannen greps i måndags. Rwanda har begärt att få honom utlämnad, skriver Göteborgs-Posten.

Själv hävdar mannen att fel person gripits. Enligt sin svenska identitet är den anhållne medborgare i ett annat afrikanskt land, och har ett annat efternamn än den efterlyste.

Anhållandet är provisoriskt i högst 40 dagar och har fastställts av Göteborgs tingsrätt. Nu ska justitiedepartementet begära att få handlingar från Rwanda.

Medan frågan om utlämning behandlas, har den svenska polisen startat en egen utredning för att kunna vidta åtgärder i ärendet.

Den efterlyste mannen är misstänkt för folkmord, anstiftan till folkmord, medhjälp till folkmord samt grovt folkrättsbrott.

Cirka 800 000 människor dödades under folkmordet i Rwanda 1994, som leddes av extremnationalister inom majoritetsfolket hutu. De flesta av offren tillhörde minoritetsfolket tutsier.

Ifjol dömde Svea hovrätt en man till livstids fängelse för att han dödat hundratals personer under folkmordet i Rwanda.