Thunberg chefredaktör för söndagens DN

Lucas Brischetto/TT

Publicerad 2020-12-05

Klimataktivisten Greta Thunberg är gästande chefredaktör för söndagens DN. Arkivbild.

I söndagens Dagens Nyheter har chefredaktör Peter Wolodarski ersatts av den 17-åriga klimataktivisten Greta Thunberg. Av tidningens nästan hundra sidor ägnas fler än hälften åt klimatkrisen.

"Det här är fakta, ingen åsikt", lyder texten på Dagens Nyheters förstasida på söndagen. Innehållet i tidningen har styrts av den gästande chefredaktören Greta Thunberg, och är mycket riktigt väldigt faktafokuserat.

En rad uppslag beskriver bland annat växthuseffektens grundläggande mekanik, möjliga framtidsscenarier, klimatförändringarnas effekter och de internationella avtal som slutits. I tidningen finns också reportage från några av de platser på jorden där klimatförändringarna märks allra tydligast.

Även kulturdelen präglas av Thunbergs chefredaktörskap. Där finns bland annat ett långt samtal mellan Greta Thunberg och den kända brittiska naturfilmsmakaren och programledaren David Attenborough. Även den kanadensiska författarinnan Margaret Atwood har bidragit med en essä till tidningen.

Att Thunberg skulle få agera gästande chefredaktör för tidningen bestämdes i oktober, efter att hon under ett besök på redaktionen kritiserat DN och andra medier för bristande klimatbevakning. På tidningens första uppslag kommenterar hon beslutet.

"Att lämna över ansvaret för Sveriges största dagstidning till en omyndig, outbildad aktivist är helt obegripligt. Det är vansinne. Om det inte vore för det absurda faktumet att vi befinner oss i en existentiell kris som fortfarande ignoreras av vårt samhälle", skriver Greta Thunberg.