Norges Tegnell om svenska dödstalen: En sorglig situation

Publicerad 2020-12-03

Under hela pandemin har 351 personer dött med covid-19 i Norge. I Sverige dog lika många på mindre än två veckor i november.

Att Norge agerade snabbt med hårda nedstängningar i våras kan ha varit en avgörande skillnad, menar Frode Forland på norska Folkhälsoinstitutet.

– Det är en sorglig situation som Sverige kommit till, säger han.

Under de två sista veckorna i november dog i snitt 36,7 personer med covid-19 varje dag i Sverige, enligt siffror som Expressen tagit fram. Det betyder att vi hade över 360 dödsfall på tio dagar, alltså fler än vad vårt grannland Norge haft sedan coronapandemins start.

Totalt har nu över 7 000 dött sedan pandemin bröt ut i mars.

– Det är en reflektion av den höga smittspridningen i Sverige. Jag tycker att det är en jättehög siffra och det är en sorglig situation som Sverige kommit till, säger Frode Forland, smittskyddsinstruktör på norska Folkhälsoinstitutet, till Aftonbladet.

Tegnell: Sverige klarar andra vågen bättre

I somras sa statsepidemiolog Anders Tegnell till DN att han trodde att Sverige skulle klara sig bättre i en andra våg än Norge på grund av vår höga smittspridning i våras.

– Jag tror att vi kommer lindrigare undan om man får liknande scenarier i Sverige och Norge med ett ökat antal fall eftersom vårt upplägg är mindre dramatiskt, sa han i intervjun.

I stället har det blivit tvärtom.

Frode Forland, på norska Folkhälsoinstitutet.

Sverige, liksom andra länder som drabbades hårt i första vågen, drabbas hårt även nu i den andra vågen.

– De länder som hade störst smittspridning i den första vågen har fått det också i höst. De länder som snabbt fick stopp på viruset har fått mindre smitta, säger Frode Forland.

Forland: Smittan utom kontroll i Sverige

Norges snabba och hårda agerande tidigt i pandemin, med en nedstängning av stora delar av samhället, var effektivt för att bromsa pandemin, enligt Forland.

– I Sverige fick smittan mycket mer tid att gå runt i samhället innan man satte in åtgärder gradvis, det har hanterats på ett mjukare sätt. Smittan kom utom kontroll i första fasen och det blossar upp igen nu, säger han.

I Sverige larmar 18 av 21 regioner om att de har svårt att hinna med smittspårningen, enligt Sveriges Radio Ekot. Väntetider på upp till en vecka är vanligt. En effektiv smittspårning har varit central i Norge för att kväva lokala utbrott i sin linda, enligt Forland.

– Vi har haft 300 lokala klusterutbrott sedan i somras som vi hanterat med effektiv testing, smittspårning och karantän i kommunerna, och användning av lokala föreskrifter, säger han.

”Gör lite mer som Norge nu”

Men Forland tycker att Sverige verkar ha lärt sig från den första vågen.

– Ja, nu gör man lite mer som Norge med social distans och Stefan Löfven har gått in och tagit större ansvar. I Norge var det en viktig signal att regeringen gick in i mars och tog ansvar och visade att det här inte bara var en folkhälsokris utan att det rörde hela samhället.

Han tycker att Sverige bör skärpa sina kontroller vid gränser och begränsa resandet från länder med hög smittspridning. I Norge testas inresande på flygplatser och resande från högriskländer sätts i tio dagars karantän.

– Jag tror att man ska resa mindre och se till att undvika att folk reser in med smitta från andra länder. Det tror jag är viktigt.

Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

”För tidigt att dra slutsatser”

Under en pressträff på torsdagen fick Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, en fråga om ifall han är självkritisk till myndighetens hantering av pandemin.

– De är för tidigt att göra en sån analys. Generellt tror jag att det är för tidigt att hoppa och dra en slutsats från en effekt till en åtgärd, sa Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten under en pressträff på torsdagen.

Frode Forland vill inte recensera den svenska strategin. Men han tycker att ländernas stora skillnader i dödstal är anmärkningsvärda.

– Jag är förvånad över hur stor skillnad det blivit mellan så lika länder där man kommit ut med tio gånger fler döda i Sverige än i Norge, det är förvånansvärt. Den statistiken talar för sig själv. Någonting har ju varit mer svårt för Sverige.