Teorin: Därför försvann FHM:s coronasiffror

DAILY Experten: Väldigt känslig information

Uppdaterad 2021-07-07 | Publicerad 2021-06-23

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Inom loppet av en knapp månad skedde två stycken dataintrång i databasen Sminet, som används för att sammanställa alla fall av vissa särskilt smittsamma sjukdomar. Som till exempel covid-19, hiv och tuberkulos. Det är från databasen Sminet som pandemiårets coronastatistik har hämtats och den innehåller en hel del känsliga uppgifter – som till exempel personnummer. Inte precis något som man vill ska hamna i fel händer. 

Trots det skedde intrång. Först en gång i maj – och sedan den 13 juni. Båda gångerna valde Folkhälsomyndigheten att stänga databasen, av säkerhetsskäl. Men vid det första tillfället dröjde det två dagar innan man reagerade. 

Hur kunde allt det här hända? Vilka konsekvenser kan det få om känsliga uppgifter hamnar i fel händer? Och hur rustade är egentligen svenska myndigheter för att stå emot cyberattacker?

Det – och mycket mer – pratar vi om i dagens avsnitt av Aftonbladet Daily.

Gäst: Jonas Lejon, it-säkerhetsspecialist.

Programledare: Liv Elgenklöw.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Aftonbladet Daily är daglig podcast som sammanfattar och fördjupar aktuella nyhetshändelser och samtidsfenomen. Varje vardag intervjuar vi experter och reportrar för att ge en lite större bild av de nyheter som dominerar flödet.

Avsnitten släpps klockan 04.00 varje morgon och man kan prenumerera i alla podcast-appar som till exempel Podcaster, Spotify eller Acast. Om man följer Aftonbladet i sin smarta högtalare kan man dessutom få Aftonbladet Daily direkt i sitt nyhetsflöde. Aftonbladet Daily görs av Olivia Svenson, Jenny Ågren, Amanda Hemberg Lind och Liv Elgenklöw.

 
Prenumerera på Aftonbladet Daily:
 På iTunes
 På Acast
 Spotify
 Via RSS

Mer från Aftonbladet Daily

ANNONS