Publiktak höjs till 300 för kultur och sport

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2020-10-22

Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild

Sittande publik på högst 300 personer ska tillåtas på kultur- och sportevenemang.

Lättnaderna i coronarestriktionerna införs från den 1 november.

Regeringen har beslutat om ett undantag i förbudet för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på fler än 50 personer. För teater, konserter, biografer och sportevenemang med sittplatser ska publik på upp till 300 personer tillåtas med visst avstånd mellan dem.

Planen var tidigare att lättnaderna för kultur- och sportevenemang skulle ha trätt i kraft den 15 oktober. Då var det tal om att sätta taket till 500 personer. Men på grund av smittskyddsläget sköts beslutet upp och besvikelsen var stor i kultur- och sportvärlden.

Nu träder lättnaderna i kraft den 1 november i stället och taket blir lägre, 300 personer.

Däremot förbjuds åter offentliga danstillställningar med fler än 50 personer. Bakgrunden är att regeringen oroas av den senaste tidens rapporter om trängsel på nattklubbar.

Ett tredje besked från regeringen är att lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen förlängs med fem månader. Den skulle ha upphört vid årsskiftet.

PODD Professorn: Därför är corona-dödstalen lägre nu

Aftonbladet Daily med Jonas F Ludvigsson professor vid Karolinska Institutet och barnläkare på universitetssjukhuset i Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen