Professor om domen: En enorm lättnad

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2021-04-21

Domen mot expolisen Derek Chauvin är en lättnad för Black lives matter-rörelsen, enligt två historiker. Men hur stor påverkan den får är svårt att säga.

– Jag tror inte att någon av organisatörerna känner att allt är klart nu, säger forskaren Ashley Howard.

En lättnadens suck. Men inte utan viss förvåning. Så beskriver Heather Ann Thompson, författare och professor i historia vid University of Michigan, domen mot Derek Chauvin.

Juryn anser att Chauvin är skyldig på alla tre dråpliknande punkter som han stod åtalad för, för att ha dödat George Floyd i maj i fjol. Ett fall som ledde till en protestvåg mot rasism och polisvåld i USA och andra håll i världen.

– Det är en anmärkningsvärd dom. Det är den första* (vita) polisen som döms för dråp i delstaten Minnesota. Det är ganska chockerande. Men jag är inte säker på om det kommer att vara ett tecken på förändring eller inte, för bevisen var ganska överväldigande i det här specifika fallet, säger hon.

"Mycket arbete kvar"

Thompson tror att proteströrelsen kommer att vara fortsatt vaksam, eftersom domen inte nödvändigtvis innebär att nästa polis som dödar en svart medborgare kommer att ställas till svars.

– Jag tror att folk är extremt lättade och väldigt glada, men det är inte ett tecken på att allt nu kommer att förändras.

Historikern Ashley Howard, biträdande lektor vid University of Iowa, håller med om att domen är lättnad för vissa, medan andra kommer att anse att Chauvin är oskyldigt dömd för att utfört sitt jobb.

Hon tror att BLM-rörelsen inte kommer att se domen som slutet på resan, utan som ett steg i rätt riktning.

– Jag tror inte att någon av organisatörerna känner att att allt är klart, för det finns så mycket arbete kvar att göra, säger hon.

Överraskande dom

Howard är överraskad över att Chauvin fälldes på alla tre punkterna och konstaterar att myndigheter i flera städer förberett sig på domen – genom att täcka över fönster, sätta upp taggtråd och utrusta kravallpolis – vilket kan tolkas som en förberedelse på en friande dom.

– På sätt och vis har det varit vettigt att städer förberett sig på ett sådant sätt, det i sig är ett uppenbart erkännande av att systemet inte fungerar. Det är lite av nyckeln här, att folk inte trodde att rättvisa skulle skipas, säger hon.

TT: Bevisar domen något annat?

– Jag tror inte att det här bevisar att systemet håller på att förändras, att fler kommer att hållas ansvariga eller att vi kommer att se ett slut på polisvåld. Det är nog bara ett bevis på att vi hade en nio minuter lång video där en man som inte gör motstånd pressas ned mot marken. Och trots den fanns en tvekan om att det skulle bli en fällande dom.

Påminner om Till

Ashley Howard tror att man i framtiden kommer att se på fallet George Floyd på ett liknande sätt som man ser på Emmet Till, en fjortonårig pojke som mördades 1955 i Mississippi. De två vita mördarna gick fria, vilket blev en katalysator för människorättsrörelsen i USA.

– Jag tror att vi kommer att få se något liknande med George Floyd, att det var det tillfälle då folk aktiverades, radikaliserades och insåg de rasistiska orättvisor som finns i landet. Och det är gäller inte bara svarta demonstranter – utan personer av alla åldrar och etniciteter i hela landet och världen – som påverkats och inspirerats att göra något för förändring, sorgligt nog på grund av hans död.

Heather Ann Thompson hoppas ändå att domen skickar ett budskap till landets poliskårer.

– Om de lyckas tygla sina poliser är det en väldigt viktig dom som förändrar saker på gatunivå. Om de inte gör det kommer vi att se många fler som dödas av poliser, säger hon.

*Fotnot: Den svarte expolisen Mohamed Noor dömdes i Minnesota för att i tjänsten ha dödat den vita kvinnan Justine Damond 2017.