Internationella fördömanden efter Mahsa Aminis död

Uppdaterad 2022-09-21 | Publicerad 2022-09-20

Mahsa Amini.

Ilskan och förtvivlan växer efter att 22-åriga Mahsa Amini dödades av sedlighetspoliser i Iran.

Kvinnor bränner sina sjalar och klipper sitt hår i protest mot Irans klädlagar.

Flera världsledare går nu ut och fördömer det våld som Amini föll offer för.

På sociala medier sprids klipp på kvinnor som bränner sina sjalar och klipper av sig håret i protest mot det våld som drabbade 22-åriga Mahsa Amini, skriver The Telegraph.

I flera klipp hörs kvinnorna säga att de ska ”hämnas för vår syster Amini”, som dog på sjukhus efter att ha legat i koma i flera dagar.

Enligt vittnesuppgifter misshandlades hon av så kallades sedlighetspoliser för att ha burit sin sjal på ”fel sätt”. Nu växer protesterna, både i Iran och ute i världen. Världsledare tar nu ställning mot våldet och diskrimineringen som kvinnor utsätts för i Iran.

Flera dödade och skadade

Under tisdagen inleddes den fjärde dagen av protester i Iran.

Hundratals demonstranter har tagit till gatorna där de skanderar slagord som ”död åt diktatorn” och ”kvinna, liv, frihet”. Många kräver också att sedlighetspolisen ska avskaffas och att Aminis död ska utredas ordentligt.

Enligt lokala människorättsorganisationer har minst fem personer dödats och hundratals skadats under protester i Irans kurdiska region. Två av dödsfallen ska ha inträffat i Aminis hemstad Saqqez.

Från Teheran kommer rapporter om att polisen använt tårgas och batonger för att skingra demonstranterna.

Protester i Teheran i Iran på måndagen.

Internationell fördömelse

Både FN och flera världsledare går nu ut och fördömer våldet mot Mahsa Amini.

FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter, Nada Al-Nashif, uttrycker även en oro över våldet mot demonstranterna i Iran, rapporterar AFP.

USA:s utrikesminister Anthony Blinken skriver på Twitter att USA och det iranska folket sörjer Mahsa Aminis död.

”Vi uppmanar den iranska regeringen att sluta med den systematiska förföljelsen av kvinnor och tillåta fredliga protester”, skriver han.

Samtidigt går regeringstjänstemän i Iran ut och fördömer samma protester. De menar att demonstranterna ”fallit offer för en konspiration”, skriver The Guardian.

Den lokala polisen hävdar att Amini dog till följd av hälsoproblem. Men enligt vittnen ska hon ha blivit misshandlad med batong och fått sitt huvud slaget mot ett polisfordon, uppger FN i ett uttalande.

Får inte bära tajta byxor

Sedan de islamska revolutionen 1979 är det olagligt för kvinnor att inte bära sjal. Kvinnor får inte heller bära tajta byxor, trasiga jeans eller färgglada kläder.

Mahsa Aminis våldsamma gripande skedde bara veckor efter att Irans president efterlyste striktare åtgärder för att kvinnor ska följa landets obligatoriska klädkod.