Ryssland vill ha två dagars julvapenvila

Publicerad 2023-01-05

Ryssland vill ha två dagars vapenvila med start i morgon, men Ukraina gör tummen ner och betecknar utspelet som ”hyckleri”.

Anledningen till vapenvilan uppges vara den rysk-ortodoxa julen – något överstelöjtnant Joakim Paasikivi kallar ”ett spel för gallerierna”.

– Det är nog inte det goda hjärtat och religionen som får Putin att säga det här.

Följ ämnen
Ukraina

Putin har beordrat en två dagar lång vapenvila i Ukraina, rapporterar både Reuters och den ryska nyhetsbyrån Tass.

Enligt ett pressmeddelande från Kreml har Putin instruerat försvarschefen Sergej Shoigu att en vapenvila ska gälla från klockan 12 i morgon och 36 timmar framåt. Det vill säga fram till midnatt på lördag.

Putin i möte med försvarsminister Sergej Shoigu, vänster befälhavare Igor Krokhmali Moskva igår. Putin skickade under dagen en rysk fregatt till Atlanten beväpnad med hypersoniska Zircon-kryssningsmissiler.

Den 7 januari firar ortodoxa kristna juldagen, vilket uppges vara anledningen till att Putin inför vapenvilan just nu.

Ukraina är negativt inställda till vapenvila. Den ukrainske presidentrådgivaren Michail Podoljak skriver på Twitter:

”Ukraina attackerar inte utländskt territorium och dödar inte civila. Det gör Ryssland. Ukraina oskadliggör bara medlemmar av ockupationsarmén på sitt territorium. Ryssland måste lämna de ockuperade områdena – bara då kommer ni att få en ”tillfällig vapenvila”. Behåll ert hyckleri för er själva.”

Chefen för det ukrainska presidentkontoret, Andriy Yermak, gjorde i ett inlägg på sin Telegram-kanal narr av det ryska förslaget. Han publicerade en bild av det amerikanska artillerisystemet Himars, klätt i julpynt, och skrev:

”Himars tycker det är väldigt roligt att lyssna på olika förslag från träsket.”

Senare uttalade sig även president Zelenskyj om vapenvilan.

– Ryssland kommer att använda vapenvilan som en ursäkt för att stoppa våra framsteg i Donbass, och ta in mer utrustning, säger han, enligt norska VG, med hänvisning till Reuters.

– Kriget tar slut när ryska soldater lämnar Ukraina eller kastas ut, säger Zelenskyj vidare.

Paasikivi: Vore dumt för Ukraina att gå med på

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi berättar vad han tror är anledningen till Rysslands utspel.

– Det är dels att ryssarna försöker positionera sig som fredsvilliga, vilket är spel för gallerierna. De säger att de vill ha fred, men vill behålla det de har tagit.

Han menar att Putin klär det hela i tradition – men att det inte är alls det det handlar om. Ukraina har de senaste veckorna ställt om sitt målfokus, från förnödenheter och ammunition till trupper.

– Nu blir det kallt, nu kommer ryssarna att få riktiga problem. Det skulle gynna ryssarna starkt om de får ställa i ordning i lugn och ro, säger Paasikivi.

Ukraina har mer att tjäna på att fortsätta offensiven, enligt honom. Men vägrar Ukraina gå med på vapenvila skulle det gynna Ryssland.

– Då får Putin vatten på sin kvarn, att Ukraina är onda, satanister och så vidare. Men det vore en dum idé för Ukraina att gå med på det hela.

Räddningsarbetare i arbete i ett bostadsområde i Kiev efter en rysk attack i förra veckan.

Tidigt under torsdagen uppmanade patriarken Kirill, överhuvud för den rysk-ortodoxa kyrkan, till vapenvila under det rysk-ortodoxa julfirandet.

I en presidentorder senare på torsdagen skrev Vladimir Putin:

– Efter att ha läst den helige patriarken Kirills uppmaning beordar jag försvarsminsteriet att upphöra med alla krigshandlingar från den sjätte januari klockan 12 till den sjunde januari klockan 24.

I presidentordern uppmanade Putin också den ukrainska sidan att utropa vapenvila så att alla ortodoxa i området ska ”få möjlighet att besöka högmässan” och fira Kristi födelse, uppger den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

President Putin i telefon från Novo-Ogaryovo-residenset utanför Moskva tidigare idag.

Den ukrainske presidentrådgivaren Michail Podoljak reagerade negativt på patriarken Kirills uppmaning i ett inlägg på Twitter under torsdagsmorgonen:

”Den rysk-ortodoxa kyrkan är inte en auktoritet för hela den globala ortodoxa kyrkan, i själva verket är den bara en krigspropagandist,” skrev Podoljak.

Han konstaterade också att den rysk-ortodoxa kyrkan tidigare har uppmanat till folkmord på ukrainare, stött massmord i Ukraina och bidragit till militariseringen av Ryssland.

”Därför är den rysk-ortodoxa kyrkans uppmaning till ”julvapenvila” en cynisk fälla och elementär propaganda”, rapporterar BBC Russian Service.

Krigsjul. Här är helgonet Sankt Nikolaus på väg för att dela ut julklappar till soldater nära fronten i Kostiantynivka i Donetsk i östra Ukraina.

ANNONS