Svaret från ”Putins kock”: Medvedev är ”mycket farlig”

Uppdaterad 2023-01-19 | Publicerad 2023-01-18

Han jagades av gränsvakter och tog sig igenom taggtråd vid norska gränsen.

På flykt från den ökända Wagner-gruppen som han deserterat från.

Nu kallar Wagner-gruppens ledare honom för ”mycket farlig” och uppmanar till försiktighet.

Andrej Medvedev sökte asyl i Norge efter att han passerat gränsen från Ryssland i fredags. Ryska gränsvakter ska ha jagat honom innan han lyckades ta sig igenom taggtråden. Nu säger han sig vara villig att vittna mot Wagner-gruppens ledare Jevgenij Prigozjin, även känd som ”Putins kock”.

Men enligt Prigozjin är han farlig. När norska Aftenposten bad om en kommentar över telegram bekräftar ”Putins kock” att Medvedev var en del av en norsk bataljon inom Wagner-gruppen, kallad ”Nidhögg”. Han uppmanar alla att vara försiktiga eftersom att Medvedev är ”mycket farlig”.

Anledningen till att han hamnat i ”Nidhögg-bataljonen” är att han har norskt medborgarskap, enligt Prigozjin.

Förnekas av advokaten

Men att Medvedev skulle vara norsk medborgare förnekas av hans advokat, Brynjulf Risnes.

– Han har över huvud taget inte något norskt medborgarskap eller tidigare anknytning till Norge, vad jag vet. Det låter som en märklig bortförklaring, säger han till NRK.

Enligt Wagner-gruppen har han misshandlat fångar och de anser att han borde åtalas för sina brott. De skriver också att de förbereder material som ska lämnas över till ryska åklagarmyndigheter. Enligt Brynjulf Risnes finns det ingenting som han har sett som kan styrka de uppgifterna.

Jevgenij Prigozjin, även kallad ”Putins kock”.

Kan vara skrivet som ett skämt

Inte heller Tor Bukkvoll, forskare i Rysslandsfrågor vid norska försvarets forskningsinstitut tycker att man ska lägga någon större vikt vid Jevgenij Prigozjins svar.

– De flesta ljuger i krig. Ryssar ljuger särskilt mycket. Det här skulle jag inte fästa någon som helst tillit till. Det kan verka som att uttalandet nästan är skrivet för underhållningens skull, säger han till NRK.

Ville hitta en väg ut

Enligt Risnes skrev Medvedev kontrakt med Wagner-gruppen innan sommaren, men ganska snart insåg han att verkligheten inte var den som utlovats. Han fick lätta gevär för att slåss mot stridsvagnar. Då insåg han att det hela var meningslöst och försökte hitta en väg att fly.

– Vi användes som kanonmat, som kött. Jag tilldelades en grupp fångar som skulle tjänstgöra som soldater. I min pluton överlevde bara tre av 30 män. Jag fick fler fångar, men de flesta av dem dog också, sa Medvedev till The Guardian innan han lämnade Ryssland.

Sedan han flydde fronten i juli har han hållt sig gömd i Ryssland, men ska ha upplevt landet som väldigt otrygg och börjat undersöka hur han kunde fly vidare. Då fick han rådet att ta sig till Norge.

Andrej Medvedevs advokat Brynjulf Risnes.

Har med sig USB-minnen

Till The Insider säger Medvedev har han med sig USB-minnen med filmer som visar avrättningar av krigsfångar i Altsjevsk i Luhansk. De ska analyseras av polisen.

– Han har med sig en del USB-minnen, säger Brynjulf Risnes.

Flyttad till ”safe house” inför förhör med säkerhetspolisen

Nu befinner sig Medvedev till ett mer permanent ”safe house” natten till onsdag inför förhör med Kripos, den norska motsvarigheten till Säpo. De har ansvar för att utreda krigsförbrytelsen och just behandlas Medvedev som ett vittne, skriver de i ett pressmeddelande.

– Den här personen har information som uppenbart är intressant för efterforskare, både nationella och internationella. De är nog intresserade i att få reda på vad han har sett och upplevt, säger Brynjulf Risnes.

– Han har ju varit en del av Wagner-gruppen och det är uppenbart att han sitter på relevant information i ett krigsförbrytarsammanhang.

Men trots att Kripos har ansvar för att utreda krigsförbrytelser är Medvedev inte misstänkt för något annat än olaga gränspassering just nu.

– Det har varit förhör om hur han tagit sig över gränsen. Men just nu finns det inga misstankar om att han ska ha gjort sig skyldig till krigsbrott. Nu är huvudfokus på vad han har för information, säger Risnes till NRK.

Följ ämnen i artikeln