Theodor Engström i rätten: ”Jag har levt i en spökbur i 10 år”

Uppdaterad 2022-11-15 | Publicerad 2022-11-09

Terroråtalade Theodor Engström hade tre måltavlor i Visby: Ing-Marie Wieselgren, Annie Lööf och Hanna Stjärne.

I rätten säger Engström att dådet i Visby var en ”självmordsbombning” där han tappade sin verklighet.

– Innan dådet i Visby har jag tillbringat mitt liv i en spökbur, i tio år i föräldrahemmet, med nästan ingen kontakt med någon utanför föräldrahemmet, säger Engström i rätten.

Rättegången mot Theodor Engström, som står åtalad för terroristbrott och förberedelse till terroristbrott i Visby i somras, gick på onsdagen in på sin andra dag.

Under dag två hördes Theodor Engström och i rätten sa han bland annat att han levt de senaste fyra månaderna i en isoleringscell.

Theodor Engström sa i rätten att hans mående är i ett väldigt dåligt skick.

– Innan dådet i Visby har jag tillbringat mitt liv i en spökbur, i tio år i föräldrahemmet, med nästan ingen kontakt med någon utanför föräldrahemmet.

”Jag är en spökpojke”

Engström sa bland annat att han 2012 misslyckades med att ta sig in i vuxenvärlden.

– Det har föranlett en sagopojkes äventyr i Visby under några veckor. Och det slutade i vad som kan beskrivas som självmordsbombning, där jag tappade min verklighet.

Terrormisstänkte Theodor Engström på väg till rättegången.

Engström talade med hög och klar röst när han sa att han, enligt honom själv, ”sitter i en pågående lynchningsprocess som kommer att pågå resten av livet”.

Theodor Engström ombads i rätten att berätta hur saker och gick till före misstänkta mordet på Ing-Marie Wieselgren. Engström sa att han gick in i Almedalen den dagen i syfte att genomföra en ”självmordsbombning”.

– Jag har då valt ut, för jag kände att... jag var tvungen att sikta någonstans. Jag hade riktat in mig på tre namn som det föll sig den dagen. Det var Annie Lööf, Hanna Stjärne och Ing-Marie Wieselgren.

Theodor Engstöm kallar sig själv för ”sagopojke” och ”spökpojke” under huvudförhandlingen i Visby.

”En sagopojkes hjältedåd”

I rätten fick Theodor Engström en konkret fråga från åklagaren: Högg du Ing-Marie Wieselgren med kniv?

Engström svarade då att han fick syn på Ing-Marie Wieselgren nere vid hamnplanen. Han hade då väntat på henne men missade henne nästan, berättade Engström.

– Så jag börjar följa efter henne. Och jag går då förbi Hanna Stjärne. Men i den stundens infall så fortsätter jag till Ing-Marie. Och... jag vill här påtala också att... jag kommer sedermera hugga ned vad som är en gammal dam. Och jag ser ändå detta som en sagopojkes hjältedåd, säger Theodor Engström som förklarade att han gav sig på det svenska samhället.

När Engström går in på det konkreta skeendet berättar han att han förföljde Ing-Marie Wieselgren till Donners plats. Där och då försäkrade han sig om att det var hon – sedan gick han till attack och högg henne, berättade Engström i rätten.

Annie Lööf i samband med rättegången. Även hon hördes under onsdagen.

Annie Lööf vittnade under morgonen

Under dagen hördes även Annie Lööf i rätten. Hon berättade bland annat om hur hatet och hoten har påverkat hennes liv.

– I vissa perioder har jag inte låtit mina barn leka i trädgården utan uppsyn av vuxen. Jag öppnar oftast inte mina brev hemma, utan tar med dem till kontoret. Jag drar mig för att vara i stora folksamlingar, säger Annie Lööf.

När dådet i Visby skedde befann sig Annie Lööf mycket nära brottsplatsen. Då visade hennes stabschef ett meddelande på sin telefon om att någonting hade hänt vid Donners plats.

– När jag börjar ställa mig upp kommer en av mina livvakter fram och tar min hand och säger kom, vi måste gå.