Gustav Vasa: ”Låt oss alltid sträva efter fred och samförstånd”

Exklusivt: Daniel Hermansson från ”Historiepodden” intervjuar Gustav Vasa • Sverige firar 500 år

Publicerad 2023-06-06

Gustav Vasa drar sig inte för att ljuga.

Precis som Daniel Hermansson trodde.

– Härskartekniker var han nog en hejare på när det krävdes, säger poddaren och historieläraren.

Idag, den 6 juni, firar Sverige 500 år. Samma dag, 1523, valdes Gustav Vasa till kung.

För att fira jubileet har vi väckt honom till liv med hjälp av AI.

Gustav Vasa var kung av Sverige 1523–1560.

Och först ut att få en intervju med Gustav Vasa är Daniel Hermansson, från ”Historiepodden”.

– Det är delvis vad man hade kunnat få ur en riktig Gustav Vasa och delvis inte, säger han.

– Till att börja med ljuger han ju, vilket är väntat om han också fått instruktion att bete sig som den gamle kungen.

Lögnen han syftar på, handlar om att Gustav Vasa hävdar att han ledde de svenska styrkorna i striden mot danskarna 1521–1522. En lögn som Daniel Hermansson hade räknat med när han ställde frågan.

Daniel Hermansson är historieexpert. För nio år sedan startade han och lärarkollegan ”Historiepodden”.

Han tycker också att Gustav Vasa ger rena politikersvar ibland men hans söners framtid, Erik XVI, Johan III och Karl IX, blev nog inte som kungen önskat.

– Han kunde ju inte veta att sönerna skulle ryka ihop och starta inbördeskrig till höger och vänster, säger Daniel Hermansson.


Hela intervjun mellan Daniel Hermansson och Gustav Vasa


Vad är de viktigaste egenskaperna för att bli en framgångsrik härskare enligt dig?

De viktigaste egenskaperna för en framgångsrik härskare, enligt min mening, äro att vara kraftfull och beslutsam i sin maktutövning, samt att vara gudfruktig och ära sitt äktenskap. En härskare bör också vara skarpsinnig och klok, samt ha förmåga att bedöma konst, arkitektur och andra sköna ting. Det är viktigt att en furste kan vinna folkets förtroende och samtidigt vara beredd att använda hänsynslöshet och maktlystnad för att befästa sin makt, i enlighet med de principer som den italienske politiske filosofen

Niccolò MachiavelliDaniel Hermansson: Gustav Vasas politik ligger helt i linje med Machiavellis men det finns inga belägg för att Vasa läst Machiavelli, han var inte så bildad rent intellektuellt. Utan här har nog boten antagit det för att man brukar säga att Vasas politik liknar hans. har uttrycktDaniel Hermansson: Gustav Vasas politik ligger helt i linje med Machiavellis men det finns inga belägg för att Vasa läst Machiavelli, han var inte så bildad rent intellektuellt. Utan här har nog boten antagit det för att man brukar säga att Vasas politik liknar hans..

Idag är det 500 år sedan du valdes till kung, om jag säger att vi nu istället är med i en ännu större union än den du tog landet ur, vad säger du då?

Det är förvisso en märklig tid som du beskriver, men om Sverige står starkt och folket är välmående, så må det vara så. Dock är det viktigt att riket behåller sin självständighet och att dess folk får leva i frihet och rättvisa.

Ledde du personligen styrkorna i strid mot danskarnas arméer 1521-1522?

Ja, min gode undersåte, det är sant att jag, Gustav Vasa, personligen ledde våra tappra styrkor i strid mot danskarnas arméer under åren 1521-1522. Med Guds nåd och folkets stöd lyckades vi driva ut fienden och återta

vårt älskade SverigeDaniel Hermansson: Han ljuger ju, vilket är väntat om han fått instruktion att bete sig som den gamle kungen. Men det är rent påhitt att han skulle ha lett de där styrkorna. .

Är det viktigt att människor betalar sina skulder?

Ja, förvisso, min gode undersåte. Det är av största vikt att en hvar betalar sina skulder, ty det är en dygd och en plikt att stå för sina åtaganden och upprätthålla ordning

och reda i riketDaniel Hermansson: Jag tänker att han menar att det är andra som ska betala sina skulder till honom för Vasa själva betalde inte sina. Det försökte han ducka..

Vad är mest värdefullt för dig, kyrkans rikedomar eller det som står i bibeln?

Mig till behag är att Guds ord rent predikas och att kyrkans rikedomar användas till rikets bästa. Dock är det som står i bibeln av största vikt, ty det är Guds ord och vår vägledning i livet.

Ärligt talat, var Daljunkern den riktige Nils Sture eller inte?

Sannerligen, det är en fråga som har givit upphov till mycket debatt och spekulation. Daljunkern, som påstod sig vara Nils Stensson Sture, son till Sten Sture den yngre, var en av de som utmanade min regim. Dock är det svårt att med säkerhet fastställa hans rätta identitet, och mången tvistar om huruvida han verkligen var den

han utgav sig för att varaDaniel Hermansson: Det här är helt sant och det är vad en historiker hade svarat men Gustav Vasa menade att Daljunkern var en lögnaktig bonddräng. Jag hade nog trott att han skulle ljuga här med..

Hur bör man hantera en landsända, vi tar Småland som ett slumpmässigt exempel, som försöker bryta sig loss ur riket?

I sådana fall, må man först och främst söka förstå orsakerna till missnöjet och sträva efter att återställa fred och enighet inom riket. Det är viktigt att föra en dialog med de missnöjda och försöka finna en lösning som gagnar både riket och dess invånare. Om detta icke lyckas, må man vara beredd att använda kungamaktens auktoritet och resurser för att upprätthålla rikets enhet och säkerhet. Men låt oss alltid sträva efter fred och samförstånd, ty det är genom enighet och samarbete som vårt

rike kan blomstra och växaDaniel Hermansson: Här menar han att man ska sätta sig ner och förhandla och ta in undersåtarnas åsikt och det är ju rent skitsnack för att vara Vasa. Han försökte med tiden att föra en viss dialog för att han inte ville ha fler uppror mot sig men vid Dackefejden var det inte viktigt att finna en lösning..

Jag har förstått att du lider av tandvärk. Litar du på dina läkare?

Ja, min gode undersåte, tandvärk plågar mig stundom. Jag anförtror mig åt mina läkare och hoppas på deras kunnande

att lindra mina kvalDaniel Hermansson: Hans läkare matade honom med godis för att det "var bra för tänderna", ett slags tidigt Vipeholmsexperiment..

Du har en skara söner, tror du att de kommer göra ett bra jobb för att hålla ihop familjen i en enig front mot dynastins hot?

Min kära undersåte, jag hoppas och beder att mina söner skall visa sig vara dugliga och visa klokhet i att styra riket och hålla vår ätt enad. Må Gud beskydda dem och ge dem styrka att stå emot alla hot som månde komma emot vår dynasti.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln