Psykologen föreslog gruppsex med patienten

HSAN låter honom behålla legitimationen

Publicerad 2023-05-24

Psykologerna skickade sex-sms och avklädda bilder till sina patienter.

Trots det får de behålla sina legitimationer.

Psykologen frågade kvinnan, som nyligen varit hans patient, om hon kunde tänka sig att komma hem till honom och ha sex med honom.

Psykologen bad henne att prata snuskigt med honom samtidigt som han berättade vilka sexuella akter han ville utföra med henne. Han skickade även ett avklätt foto på sin överkropp.

Någon dag senare skickade psykologen en grov pornografisk bild och berättade hur han tänkt på henne sexuellt. Han frågade om de skulle träffas och ha sex och om en tredje person kunde delta.

”Hon tog initiativ”

När psykologens chef konfronterade honom bekräftade psykologen att han hade haft telefonsex med kvinnan.

Psykologen säger till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att det var kvinnan som tog initiativet. Psykologen ansåg att en sexuell kontakt var okej, eftersom kvinnan inte längre var hans patient.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, anser dock att det inte spelar någon roll att det förflutit en viss tid sedan psykologen behandlade patienten. Eftersom hon hörde av sig till honom för att prata om sin fortsatta vård har kontakten en direkt koppling till hans roll som psykolog, även om den senare kom att handla om sex.

Psykologen ansåg att en sexuell kontakt var okej, eftersom kvinnan inte längre var hans patient.

Träffades och hade sex

Enligt psykologens chef har han också skickat sexuella meddelanden till två andra patienter. En av dem ska han även ha träffat och haft sexuellt umgänge med. De här två patienterna har, enligt chefen, valt att inte gå vidare med ärendena.

Psykologen fick sparken och polisanmäldes. Ärendet gick aldrig till åtal.

2021 beslutade HSAN att ge psykologen treårig prövotid.

Det innebär att han får behålla sin legitimation. Men om han arbetar som psykolog under prövotiden måste han ha en handledare som är legitimerad. Han måste underrätta eventuella arbetsgivare om prövotiden och själv hålla regelbunden kontakt med Ivo.

Syftet med prövotiden är att psykologen ska komma till rätta med de missförhållanden som ligger till grund för beslutet, skriver HSAN.

Uppträdde lättklädd

2021 fick en psykolog tre års prövotid.

Under en vårdchatt berättade hon för patienten om sitt privata dejtande och bagatelliserade sexköp. Psykologen filmade även sig själv i kläder som exponerade mer av kroppen än vad som enligt HSAN kan anses vara lämpligt i vårdsammanhang.

Psykologen medgav att hon betett sig olämpligt och hennes anställning avslutades med omedelbar verkan.

Hon säger att det hände för att hon var psykiskt sjuk och missbrukade alkohol och psykedeliska svampar.


Researchbolaget Acta Publica har gjort kartläggningen av psykologerna tillsammans med Aftonbladet.


SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!