Ida, 45, har varit sjuk sen december 2020: Lever i en liten bubbla

Uppdaterad 2023-03-20 | Publicerad 2023-03-15

Ida Sjöholm är en av många som drabbats av postcovid.

Manifestation för långtidscovid hålls på Sergels torg

Ida Sjöholm, 45, blev sjuk i covid 2020.

Hon är en av många svenskar som fortfarande inte blivit frisk efter pandemin.

– Jag känner mig som 100 år gammal, säger hon.

På onsdag arrangerar Svenska Covidföreningen en manifestation för att de vill uppmärksamma postcovid. Och personer som drabbats men inte blivit friska.

Manifestationen kommer att hållas på Sergels torg i centrala Stockholm.

– Vi är en större grupp människor som lever i sviten av covid. Det handlar om att synliggöra de som försvunnit från livet utanför sina hem på grund av sjukdom. Vi är en konsekvens av pandemin, och det uppmärksammar vi nu i anslutning till treårsdagen, säger säger Lisa Norén, talesperson för Svenska covidföreningen ochsom själv drabbats.

”Allt påverkas”

En av de som drabbats är 45-åriga Ida Sjöholm. Hon blev sjuk i corona i december 2020.

I ungefär fyra veckor var hon sjuk men återhämtade sig aldrig helt.

Några månader senare, i mars 2021, fick hon diagnosen postcovid efter att ha besökt läkare.

Ida berättar att det blev lite bättre under sommaren samma år – men sedan kom bakslaget.

Sedan dess har hon inte återhämtat sig.

– Jag kan inte leva mitt liv, det är som att jag lever i en liten bubbla. Jag kan inte jobba som vanligt eller träffa vänner. Ofta orkar jag inte ens vara i samma rum som min man och mina barn. Jag har blivit väldigt känslig för intryck, säger hon.

– Jag känner mig som 100 år gammal och kan nästan inte göra något av det jag tidigare gjort, allt påverkas, jobb och privatliv, säger Ida.

Lisa Norén, talesperson.

Forskaren: Svårt att definiera

Virusforskaren Ali Mirazimi vid Karolinska institutet säger att forskningen om postcovid än så länge är knapphändig.

– Vi har inte sett så pass många olika symtom i olika grad långt efter en akut luftvägsinfektion som orsakats av virus. Därför har kunskaperna kring detta fenomen varit begränsade. Vi har lärt oss massor under de senaste två till tre åren, men dt behövs mer forskning för att kunna förstå mekanismerna bakom de olika symtomen.

Han fortsätter:

– Det tog ett tag innan man kunde beskriva vad postcovid var men nu finns det en defintion som har möjliggjort forskning.

Hur de som drabbats ska bli friska igen vet man ännu inte, enligt Mirazimi.

– I dag finns det inget läkemedel för att bota postcovid i och med att våra kunskaper kring orsaken till postcovid har varit begränsade. För att kunna reparera måste man veta vad som är fel. För de flesta som blir sjuka av covid försvinner symtomen så småningom. Men en del som drabbas av postcovid kan gå med olika symtom under mycket lång tid. För vissa har det tagit lång tid att få tillbaka lukt- och smaksinne och för andra har det gått snabbare, säger Ali Mirazimi och fortsätter:

– Man har bland annat tagit fram träningsprogram för att få en ännu snabbare process. Andra symtom som trötthet eller andra symtom är svårare att veta vad det beror på. Men det är någonting som det forskas på.

Vill se kunskapscenter

Ida Sjöholm har träffat läkare för att få hjälp med sina besvär men ingen läkare har hittills kunnat identifiera vad som gör henne sjuk. Hon säger att hon önskat att det fanns en postcovid-mottagning och läkare som arbetar med postcovid-patienter i Göteborg, där hon bor.

– Det behövs ett nationellt kunskapscenter som kan samla forskning och erfarenheter, föra statistik över hur många son är drabbade och ta fram riktlinjer för hur vårdgivare runt om i landet kan ställa disgnos och behandla. Många av oss är alldeles för sjuka för att orka ta oss till de få postcovidmottagningar som finns i dag, säger hon.

Lisa Norén efterlyser även hon att det behövs ett nationellt kunskapscenter.

– Vi försöker nå fram till berörda myndigheter men även till regeringen och socialutskottet med att ta fram en handlingsplan. Vi vet rätt så mycket men kunskapen är ojämnt fördelad i Sverige, säger