Nu byggs ”superförvar” – fler ska låsas in

Migrationsverket: ”Stordriftsfördelar”

Uppdaterad 2023-05-02 | Publicerad 2023-04-30

Bättre skalskydd som ska stoppa rymningar, mer övervakning och hundra nya platser för dem som vägrar lämna Sverige frivilligt.

Det är Migrationsverkets planer för förvaren.

– Det är så sjukt, att man lägger så mycket pengar på att skicka tillbaka oss, säger Hassan – som just nu är på rymmen från förvaret i Åstorp.

En tidig morgon i mars larmades polisen till Migrationsverkets förvar i skånska Åstorp, en av de anläggningar där människor med avslag blir inlåsta i väntan på utvisning. En väktare från vaktbolaget Avarn upptäckte strax efter femtiden tre män som tagit sig ut genom ett uppklippt hål i väggen.

Aftonbladet har pratat med en av rymlingarna, vi kallar honom Hassan.

Han hävdar att de använde en plåtsax som kom inifrån förvaret, men säger sig inte veta hur de fick tag på den.

– Det tog fyra timmar att klippa i den där tjocka metallen. Vi fick ingen hjälp utifrån, utan gjorde det själva, säger han.

Hålet i väggen på Migrationsverkets förvar i Åstorp, som upptäcktes av väktare en morgon tidigt i mars i år. Polisen sökte förgäves efter de män som rymt, de misstänks för skadegörelse på fastigheten.

Rymmare erbjöd personal pengar

Enligt Migrationsverkets egen incidentrapport återfanns plåtsaxen aldrig.

I utredningen konstaterar man att flera misstag begicks vid rymningen – den andra på kort tid från förvaret i Åstorp. Personal hade till exempel inte agerat när andra intagna på förvaret höjt ljudet på tv:n under natten, förmodligen för att dölja oväsen när väggen bröts upp.

Ur Migrationsverkets incidentrapport om rymningen. Bara ett halvår tidigare skedde en annan rymning från samma förvar – tillvägagångssättet var identitetskt nu i mars, men ändå kunde man inte förindra rymningen.

Efteråt fick de andra förvarstagna byta rum och hämta sina tillhörigheter, innan polisen hunnit dokumentera bevis. Enligt journalanteckningar hade en av rymmarna erbjudit personal pengar och frågat ”hur man kan rymma på bästa sätt”.

Myndigheten kom fram till att man brast i säkerhetsbedömningen och i skalskyddet på förvaret. Eftersom nuvarande regler inte tillåter rutinmässig visitering på rummen eller av personer som är inlåsta på förvar, kan verktyg smugglas in, konstaterar rapporten.

Även sommaren 2022 skedde en rymning från förvaret i Åstorp. Vid en rutinkontroll upptäcktes att fyra män tagit sig ut från förvaret, och sedan upptäcktes ett hål i väggen gömt bakom ett skåp.

Kostnad för Hassans tid på förvar: Över en miljon

Hassan, en av dem som rymde, beskriver hur han i gryningen gick till fots i timtal längs E4:an. Han mötte polisbilar som var ute och letade efter honom.

– När jag hörde sirener på håll, kastade jag mig ner i diket så de inte skulle se mig. Jag visste inte var jag var, hade bara en sån där liten enkel mobil som tillåts på förvaret.

Hassan är ursprungligen från Egypten, och har varit i Sverige i många år. Här är han även dömd till tre månaders fängelse för flera brott som stöld, rån och misshandel. Men han säger att förvar är värre än fängelse.

– Inne på förvaret är det som att vi inte är värda någonting, som att hela världen svikit en. De gör vad de vill med oss. Har du begått ett mord kan du få hjälp av en advokat, men på förvar får du ingen hjälp av nån.

Det var inte första gången han rymde. Från förvaret i Flen lyckades han en gång smita i samband med en sjukhusvistelse. Sammanlagt har han suttit inlåst på olika förvar i sju månader av sitt liv.

Varje dygn kostar en förvarstagen över fem tusen kronor.

Det betyder att Hassans tid i förvar kostat över en miljon kronor.

Och med den nya migrationspolitiken kommer kostnaderna för förvarstagna skjuta i höjden. Antalet utvisningar ska öka med 50 procent – bara under 2023. Vår rundringning visar att det råder febril verksamhet på flera myndigheter för att klara målet.

100 nya platser ska byggas på förvaren inom två år - bland annat planeras ett helt nytt förvar i Norrland, men exakt var är ännu hemligt.

Här ska ”superförvar” byggas

Hundra nya platser planeras de närmsta två åren på förvaren, där människor med utvisningsbeslut placeras om de inte åker tillbaka frivilligt. I dag är platserna ofta nästintill fullbelagda. Även barn och personer med funktionsvariationer sätts i förvar, visar vår granskning.

Samtidigt ska alla förvar få högre stängsel, murar och grindar, för att stoppa rymningar. Regeringen har flaggat för att man vill tillåta att personal ska få kroppsvisitera de inlåsta.

Fängelselika förhållanden, men till skillnad från Kriminalvårdens anstalter där man är en tidsbestämd period, saknar människorna på förvaret ofta en framtid.

Det är trängre, få aktiviteter och stor psykisk ohälsa, menar James Andersson från frivilligorganisationen Soulidarity and Human Rights, som stöttar papperslösa på flykt.

– Förvaret är det många fruktar mest. Man bor hellre ute i minusgrader än på förvaret. Den psykologiska påfrestningen av att leva i ett vakuum är svårbeskrivlig om man inte upplevt den själv, säger han.

Regeringen vill bland annat tillåta kroppsvisitationer av förvarstagna. På flera förvar har man utökat skalskyddet i form av murar och staket, för att förhindra rymningar.

Fler förvarsplatser på hemlig ort i Norrland

Just nu smids på regeringens uppdrag planer på ett helt nytt förvar, som ska byggas på en än så länge hemlig ort i Norrland.

Flen-anläggningen, en av landets största, ska bli ett “superförvar”. Det utökas med 50 platser, ett nytt rymningssäkert skalskydd och högteknologiska lösningar för övervakning. Enligt Migrationsverkets planering finns nämligen stordriftsfördelar med att låsa in många människor på samma ställe.

– Att öka antalet platser vid befintliga förvar till en viss nivå bedöms vara mer kostnadseffektivt, säger Magnus Frid, biträdande planeringsdirektör vid Migrationsverket.

Superförvar förenklar personalens schemaläggning, administration och runtomkring-verksamheten. Som hur man transporterar förvarstagna till flygplatsen för tvångsutvisning.

Utsikt inifrån förvaret i Ljungbyhed, ett av de minsta förvaren. Förvaret i Märsta är det största i landet, med över 170 platser.

Lämnade Sverige - och sonen

Det var ett sådant plan till Egypten som Hassan sattes på vid ett tillfälle, med bältade ben och handklovar, bland alla vanliga resenärer i flygstolarna. Men han stretade emot så mycket att personal från gränspolisen fick brotta ner honom.

– Jag ville inte och vägrade framför dörren till planet. Då tog de ner mig på golvet, tryckte ner mig med ett knä och höll fast min nacke.

Planet kunde inte lyfta.

Och Hassan skickades istället till ett nytt förvar.

Men på sätt och vis har han nu gjort det som svenska myndigheter önskar - och lämnat landet. Idag befinner sig Hassan någonstans i södra Europa. Han vet inte om han någonsin kan komma tillbaka till Sverige, där han även har en liten son. Återvänder han riskerar han att bli inlåst på förvaret, igen.

– Det är så sjukt, att man lägger så mycket pengar på att skicka tillbaka oss! Istället för att lösa situationen och ge mig det där lilla uppehållstillståndet.