Tioårig Aftonbladet-granskning vinner nytt pris

Prisregnet fortsätter över Aftonbladet

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

I tio år har Aftonbladet-journalisterna Kerstin Weigl och Kristina Edblom kartlagt varje fall i Sverige där en kvinna mördats av sin partner.

Nu får de (ännu ett) pris för sitt arbete.

– Vi är mycket glada över det fina erkännandet, och tänker att uppmärksamheten är hedrande för alla familjerna som vi fått intervjua under flera år. Utan deras berättelser hade det inte blivit en bok, säger Kerstin Weigl och Kristina Edblom.

Tio års arbete med att kartlägga mord på kvinnor har förändrat både Kerstin Weigl och Kristina Edblom. "Jag har slutat läsa deckare", säger Kerstin. "En del kontakter med anhöriga har pågått under så lång tid att de blivit en del av mig”, säger Kristina.
Foto: MAGNUS SANDBERG
Tio års arbete med att kartlägga mord på kvinnor har förändrat både Kerstin Weigl och Kristina Edblom. "Jag har slutat läsa deckare", säger Kerstin. "En del kontakter med anhöriga har pågått under så lång tid att de blivit en del av mig”, säger Kristina.

Kerstin Weigl och Kristina Edblom (den senare jobbar numera på SVT) tilldelades nyligen Guldspadejuryns prestigefulla specialpris för sin över tio år långa granskning, som i höstas gavs ut som en bok, ”I händelse av min död”.

Nu är det dags igen – duon fick hederspriset i det feministiska priset "Årets Selma 2020”, som delades ut på söndagskvällen i Stockholm.

Så här lyder motiveringen:

Under tio år har de kartlagt varje fall i Sverige där en kvinna mördats av sin partner. Genom sitt digra och angelägna arbete har de gett röst och upprättelse åt de som tystats och belyst en skrämmande och brännande samhällsfråga som berör oss alla. ”Årets Selma” Hederspris tilldelas Kerstin Weigl och Kristina Edblom för arbetet med boken I händelse av min död.

Prisutdelare under kvällen var Kulturminister Amanda Lind, skådespelaren Hedda Stiernstedt, professorn Ebba Witt-Brattström samt artisten Silvana Imam.

Selmapriset är bara en i raden av tunga nomineringar och vinster som tilldelats Aftonbladets journalistik den senaste tiden:

Aftonbladet har även tre vinstchanser i prestigefulla Årets dagstidning:

  • Det granskande programmet 200 sekunder som har ökat sitt tittande avsevärt under förra året, inte minst genom att de ökat sitt fokus på ämnen som ligger nära publiken. Programmet nomineras inom kategorin Årets ljud & bild.

  •  ”Dödade kvinnor” av Kerstin Weigl och Kristina Edblom nomineras för podden Gömda kvinnor.

  • Frida Söderlund nomineras som Årets förnyare för att hon gör engagerande journalistik för den kräsna unga publiken, lyfter nya ämnen utan att rucka på kvaliteten.

Här hittar du granskningen Dödade kvinnor:

Publicerad:

LÄS VIDARE