EU-parlamentet coronastänger – inför Greta Thunbergs besök

Av: Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu stänger EU-parlamentet för yttre besökare.

Det stoppar Greta Thunbergs besök där på onsdag.

– Vi får ta Greta vid ett senare tillfälle, säger Helene Fritzon, Socialdemokraternas gruppledare i EU-parlamentet .

På grund av coronavirusets smittorisk har EU-parlamentet i Bryssel från och med måndagskvällen stängt för yttre besökare. Den politiska verksamheten kommer att fortsätta som vanligt men parlamentet tar emot omkring 700 000 besökare per år och under minst tre veckor kommer inga seminarier eller andra aktiviteter som involverar utomstående besökare att hållas, skriver Reuters.

I ett dokument signerat talmannen David Sassoli bekräftas att beslutet tagits för att skydda ledamöter och andra som jobbar kring eller besöker parlamentet.

”Det är inte alltid möjligt för parlamentet att med en tillräcklig nivå av tillförlitlighet kunna avgöra vilka av de många besökarna som varit i ett område som varit extra utsatt av COVID-19,” skriver italienaren.

”Det är därför lämpligt att ställa in alla evenemang som involverar utomstående besökare i parlamentsbyggnaderna.”

”Viktigt att följa riktlinjerna”

Svenska Socialdemokraternas gruppledare i EU-parlamentet Helene Fritzon förstår beslutet.

”Självklart följer vi EU-parlamentets nya bestämmelser vad gäller att inte ta emot besök den närmaste tiden,” säger hon i ett skriftligt uttalande.

”Det är viktigt att alla följer de riktlinjer som kommer från myndigheter och världshälsoorganisationen WHO och håller sig uppdaterade på senaste nytt kring coronaviruset.”

”Får ta emot Greta vid senare tillfälle”

Stängningen innebär bland annat att den svenska klimataktivisten Greta Thunberg tvingas ställa in sitt besök i parlamentet på onsdag.

”För svenska Socialdemokraterna i EU-parlamentet behöver vi nu planera om en del,” skriver Helene Fritzon.

”Skolklasser och journalister från Sverige på besök får vi boka om. Greta Thunberg som vi tagit initiativ att välkomna på plats på onsdag till parlamentet får vi också ta vid ett senare tillfälle om Greta har möjlighet att återkomma framöver.”

I förra veckan var Greta Thunberg, 17 i England. Där träffade hon människorättsaktivisten Malala Yousafzai i Oxford och drog över 15 000 personer till en klimatdemonstration i Bristol. Hon har inte själv meddelat att hon tänker att ändra sina planer, men kommer inte att komma in i parlamentet som planerat.

Publicerad: