Vårdskepp framme i virushärjat New York

Reporter: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Seth Wenig/AP/TT
Det militära vårdfartyget USNS Comfort på väg mot hamn på Manhattan i New York.

Ett sjukhusskepp har kommit lastat till New York, där coronavirusets spridning sätter systemet under hård press.

Över 1 200 människor har avlidit till följs av viruset i delstaten, varav merparten i metropolen.

Det rödvitmålade fartyget Comfort – en tidigare oljetanker som omvandlats till en flytande vårdinrättning för den amerikanska flottan – lade till på Manhattan på måndagen och följdes av mindre folksamlingar som jublade.

Fartyget har 1 000 patientsängar och utgör därtill en symbol för USA:s nationella insats för att stävja coronavirusets framfart i landets största och värst drabbade stad.

– Det är en krigstidsatmosfär och vi måste alla bidra gemensamt, sade Bill De Blasio, borgmästare i New York City, vid mottagningen.

Sjukhusen i staden har överväldigats av antalet smittade människor som insjuknat och behövt söka vård. Antalet dödsoffer i delstaten New York har stigit till åtminstone 1 218.

– Det här viruset har legat före oss sedan dag ett, säger guvernör Andrew Cuomo i en intervju med MSNBC, där han gör gällande att viruset kan nå sin kulmen där om mellan två till fyra veckor.

– Var beredda på toppen. Ha utrustningen klar för toppen. Det är då systemet kommer att kollapsa.

På flottans sjukhusfartyg kommer patienter som lider av annat än covid-19 att få vård.

Vid sidan av fartyget ordnas tillfälliga vårdplatser bland annat i en omvandlad mässlokal och i ett fältsjukhus i Central park.

Publicerad: