Två vargar i nytt revir utanför Uppsala

Av: Caroline Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Länsstyrelsen har säkrat ett helt nytt vargrevir nordväst om Uppsala.

– I förrgår när vi vittjade en av kamerorna fick vi de här bilderna och såg då också revirmarkeringarna, säger handläggare Lars Plahn vid länsstyrelsen Uppsala.

Tiken kommer från ett revir i Värmland. Hanen har vandrat från Örebro. Tillsammans har de nu slagit sig ner i ett område där det inte funnits varg annat än på tillfälligt besök tidigare.

– Det finns längre västerut, i Västmanland, och i ett område norrut vid Glamsen. Men just här har vi inte haft något revir tidigare, säger Lars Plahn.

Blandade känslor

Den ensamma vargtik som i flera år hållit till i naturskyddsområdet Florarna i Tierps kommun finns också kvar – och går fortfarande ensam.

Lokalbefolkningen har tagit emot beskedet om ett nytt vargrevir i området med blandade känslor.

– En del är glada, andra är bekymrade och oroliga. Framför allt är det ju tamdjursägare och jägare som jagar med löshund som är oroliga.

Här kissar varghanen och revirmarkerar.
Foto: Länsstyrelsen Uppsala
Här kissar varghanen och revirmarkerar.

Sms-tjänst för djurägare

Länsstyrelsen har aktiverat sin sms-tjänst Rovalert, som snabbt larmar djurägare i området om det sker ett rovdjursangrepp. Systemet vänder sig till djurägare som registrerar sig hos länsstyrelsen Uppsala och larmet går till alla anslutna inom kommungränsen.

– Vi har beredskap dygnet runt om det skulle bli ett angrepp och kan rycka ut direkt.

Fastnade 22 mars

Länsstyrelsens vilthandläggare har i ett par månader misstänkt att det mer stadigt rört sig varg i det nya området. Trots snöfattig vinter har man hittat spillning från flera individer.

– Vi har samlat spillning och hittat olika individer i det här området. Dessutom hade vi flera observationer från personer som sett paret ihop, säger Lars Plahn.

Kamerorna sattes upp för att bekräfta observationerna om ett nytt par. Den 22 mars fastnade till slut bägge vargarna på samma bild då de revirmarkerade – det vill säga kissade.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN