Projektledaren: Då är Uppsalas Gågata klar

Publicerad 2020-09-01

Arkeologiska fynd och odokumenterade ledningar har stoppat byggarbetarna på Gågatan i bland.

Men snart är de klara med det mest omfattande arbetet och projektledaren räknar inte med några större överraskningar i fortsättningen.

Byggarbetet pågår på flera platser längs gatan.

Om tre månader ska man inte behöva zikzaka över Gågatan i centrala Uppsala längre. Då ska arbetet som pågår på fler håll mellan Stora torget och Bangårdsgatan vara klart, enligt projektledaren Helena Brämerson Gaddefors.

– Det är tre arbetslag som jobbar samtidigt just nu för att säkerställa att vi blir klara som vi sagt, till julhandeln. Då ska vi inte ha det så här stökigt, säger hon.

Stenar och bänkar dröjer

Innan jul ska byggarbetarna ha hunnit höja de delar av vägen som sjunkit under de senaste åren, lagt ny asfalt med värmeslingor, planterat träd och satt upp belysning.

– Efter julhandeln sedan så ska vi lägga stenen som blir det sista lagret och sätta upp de nya möblerna. Det arbetet kommer inte att bli så omfattande eller märkas av på samma sätt som arbetet som pågår nu, säger projektledaren.

Flera arkeologiska fynd

När de sista stenarna ska vara på plats är inte bestämt än. Men byggarbetarna kommer att börja jobba intill Stora torget, för att sedan röra sig söderut, berättar Brämerson Gaddefors.

Hon räknar inte med några stora stötestenar, så som arkeologiska fynd och underjordiska ledningar, framöver.

– Man stöter alltid på hinder när man schaktar. Men på Gågatan är vi klara med det. Det skulle vara i den södra delen, nere mot Naturkompaniet, som det kan finnas risk för arkeologi i så fall.

– Vi har stött på arkeologi på flera platser och fått göra arkeologiska utgrävningar, vilket gått bra. Vi har fått stoppa arbetet i några timmar eller en halv dag, men vi har haft jättebra samarbete med Upplands museet som har varit snabbt på plats. Vi har också fått stoppa arbetet när vi stött på några underjordiska ledningar som vi inte kände. De fanns inte med i det underlag som vi hade. De var vi tvungna att undersöka innan vi fortsatte.

Ungefär så här ska gatan se ut nästa sommar.

Följ ämnen i artikeln