Här invaderar tusentals knott familjens hus

Ida, 36, från Boden om upptäckten: ”Helt bisarrt”

Av: Johan M Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Familjens hus har invaderats – av knott.

Tusentals små blodsugare bildar stora fläckar runt deras fönster.

– Det var ju helt bisarrt, säger Ida, 36.

När Ida i Inbyn utanför Boden i Norrbotten lapade sol förra helgen anade hon inte vad som gömde sig i gräset – tills dess att maken tog fram gräsklipparen.

– Det exploderade med knott. Vi hade ytterdörren öppen och vi har stora fönster i hallen och det vätte mot söderläge, så knotten flög rakt in och det ökade i rasande fart, säger hon.

1 av 4 | Foto: Foto: PRIVAT
Ida, 36, i Inbyn utanför Boden har fått huset invaderat av knott.

Knotten flockas i fönstren

I ett filmklipp som Ida har publicerat i sociala medier syns hur knotten har gaddat ihop sig och bildat stora svarta fläckar runt fönstren.

– Det ökade ju på hela tiden så vi tittade till det då och då. Vi tänkte att de får flyga in dit, det är som en knottfälla. Vi skrattade, det var ju helt bisarrt. Det var synd att jag inte tog en bild dagen efter då de låg överallt. Det var en syn, säger Ida och skrattar.

Något liknande har hon aldrig tidigare varit med om.

– Vi bor ju på landet i norra Norrland så vi är vana vid insekter. Så länge de är inomhus vid fönstret klarar man sig väldigt bra. När man har pratat med andra är det ingen som någonsin har upplevt så här mycket knott. Inte den här mängden, så det var lite unikt.

Experten: ”En månad för tidiga”

Tom Arnbom, naturvårdsexpert på WWF, säger att knotten generellt kommer efter myggen. Men inte i år, då blodsugarna är ovanligt tidiga.

– De är som värst i juli och augusti, så det här är en månad för tidigt. Men jag tror att det beror på värmen som kom för några veckor sedan som nu har slagit till igen. Då har de kläckts hur snabbt som helst, alla på en gång, i stället för lite i taget. Jag hoppas att det här inte håller i sig, att det klingar av och blir en bra sommar, säger han.

Hur kan man skydda sig?

− Tätt åtsittande kläder. Det ska skydda där du är tunn om huden, runt vrister till exempel. Ögon är jättesvårt, har man riktig otur får man ha mygghatt på sig, men det är inte så kul att gå runt med. Speciellt inte om man bor i en stad, då kan det nästan kännas lite löjligt. Myggmedel kan fungera också, säger Tom Arnbom.

Invasionen har fortsatt

Än är Bodenfamiljen inte helt fredade. Under helgen och början av veckan fortsatte de ha ytterdörren öppen – och knottinvasionen har fortsatt.

– Det har kommit in massor med knott. Inte i närheten av lika mycket, men ändå väldigt stor mängd. Det finns så det räcker, säger Ida.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN