Slog ex-flickvännen blå – straffas med utvisning

Publicerad 2020-07-21

Mannen bröt bland annat mot kontaktförbudet - två gånger om.

24-åringen misshandlade sin före detta flickvän.

Malmö tingsrätt har nu dömt mannen till fängelse.

De bedömer även risken för nya brott mot exet som så stora att de utvisar mannen från Sverige.

Den 24-årige mannen levde tidigare ihop med flickvännen i Malmö. Tidigare i år valde kvinnan dock att avsluta förhållandet, då hon misstänkte att pojkvännen varit otrogen.

Kort efter parterna gjort slut omhändertogs 24-åringen sedan ex-flickvännen anmält honom för hot och misshandel.

Han släpptes några dagar därpå men ett kontaktförbud upprättades då. Trots det kunde mannen gripas igen, bara en dag senare, då han befann sig utanför kvinnans bostad och var misstänkt för att ha överträtt kontaktförbudet.

Skulle kastas från balkongen

Fallet har nu tagits upp i Malmö tingsrätt som med stöd av larmsamtal, fotografier och sms anser det bevisat att 24-åringen slagit ex-flickvännen med en handflata i ansiktet och att han skickat hot med innebörden att ”hon ska kastas från balkongen”.

Vidare anser tingsrätten det även bevisat att 24-åringen, efter att kontaktförbudet utfärdats, såväl ringt ex-flickvännen från ett dolt nummer som att han placerat blommor i hennes brevinkast.

Återfallsrisken avgörande

Malmö tingsrätt dömer därför mannen till två månaders fängelse för misshandel, olaga hot och två överträdelser av kontaktförbudet.

Åklagaren yrkade även på att 24-åringen skulle utvisas från Sverige, vilket tingsrätten nu också beslutat.

Brottsligheten han gjort sig skyldig till är förvisso inte så pass allvarlig att den är ett skäl för utvisning men Malmö tingsrätt pekar på att risken för återfall inom relationsvåld är större än inom många andra brott.

Utvisas i fem år

Då mannen omedelbart bröt mot kontaktförbudet och uträttade samtliga brott under en kort tid, trots att han då också var frihetsberövad, bedömer tingsrätten att det ”anses föreligga en konkret och påtaglig risk för fortsatt brottslighet”.

De väljer därför att utvisa mannen från Sverige och han förbjuds att återvända till landet under de närmsta fem åren.

Följ ämnen i artikeln