Förslaget om ett badhus i Husie har lagts på Malmöinitiativet.
Foto: Varfjell, Fredrik / TT NYHETSBYRÅN
Förslaget om ett badhus i Husie har lagts på Malmöinitiativet.

Förslaget: Anlägg ett badhus i Husie

Publicerad:
Uppdaterad:
Förslaget om ett badhus i Husie har lagts på Malmöinitiativet.
Foto: Varfjell, Fredrik / TT NYHETSBYRÅN
Förslaget om ett badhus i Husie har lagts på Malmöinitiativet.

NYHETER

Malmö är i behov av en ny simanläggning.

På Malmöintitiativet föreslås det att man lägger det i Husie.

– Jag säger att ingenting är låst, säger Ewa Bertz (L), ordförande i fritidsnämnden.

I december inkom förslaget om att bygga en badanläggning i HusieMalmöintitiativets hemsida. Förslaget har fått stor uppbackning och har i skrivande stunder över 300 röster.

Bakom förslaget ligger Husiebon Camilla Lovén

– Med tanke på hur många barnfamiljer som bor i Husie, och så många bostäder som byggts så är det en bra idé med ett badhus placerat här. Många anser att det är för långt till ett badhus från Husie, och de som finns i närheten är utomhusbad, skriver Camilla Lovén i ett mejl till Aftonbladet.

Malmö kommer 2029 att få en ny simarena på Stadionområdet men fritidsförvaltningen meddelade i sin lokalbehovsplan i höstas att staden är i behov av ytterligare en ny simanläggning för att kunna uppnå målet om att samtliga grundskoleelever blir simkunniga.

”Starkt behov”

Förvaltningen beräknar att anläggningen behövs redan till 2023.

– Vi har precis gjort en undersökning där vi konstaterat att vi är i starkt behov av mer simytor. Detta har vi inkommit med till kommunstyrelsen med en önskan om att vi ska få lov att gå vidare och börja titta på kostnader, säger Ewa Bertz (L), ordförande i fritidsnämnden.

Hon är positivt inställd till att de ska kunna gå vidare med planerna på en ny simanläggning, men är tydlig med att kostnader först måste analyseras innan man går vidare med vilken stadsdel som anläggningen kan tänkas förläggas i.

Då gäller det även att besvara frågor såsom var behovet är störst, var det finns en tillgänglig tomt och om tomten kan användas till andra ändamål också.

Foto: Liberalerna
Fritidsnämndens ordförande Ewa Bertz (L) menar att en ny simanläggning är ett måste i Malmö.

Tillväxtområde viktigt

– Naturligtvis får det vara ett område där vi ser att vi växer som attan och där vi kommer växa. Det måste man ta i beaktning. Men det finns inga låsningar på något sätt, säger Bertz.

Den lösning som diskuterats är en italiensk modell. En platta gjuts då först, varpå en bassäng anläggs och att byggnaden sätts på plats sist av allt.

Camilla Lovén vill dock se mer än bara en 50-metersbassäng i Husie. Hon skulle vilja att man skjuter till ytterligare medel för att få ett badhus med såväl vattengymnastik som relaxavdelning och äventyrsdel för barn och ungdomar.

– Det bästa vore ett badhus med simträningsmöjligheter för barn, och skolor som kan nyttja detta, skriver hon.

”Ingenting är låst”

Ewa Bertz utesluter inte att Husie skulle kunna vara aktuellt för en simanläggning.

– Det är vissa steg och saker som behöver göras innan man kan säga där man tänker lägga det.

Du har ingen ytterligare kommentar på om Husie kan vara aktuellt eller inte?

– Jag säger att ingenting är låst. Det finns många andra rutor som behöver fyllas i innan vi når så långt, men jag gillar att Malmöborna tar egna initiativ och kommer med förslag. Sånt tycker jag om.

Foto: Privat
Camilla Lovén inkom med förslaget.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE