Kränkta straighta – det kan vara er Prideparad också

Men kraven på en heteroparad spottar på hbtq-kampen

Min vän hade pyntat sin arbetsplats i Stockholm med regnbågsflaggor kvällen före, med chefens support i ryggen.

När han dagen efter kom till jobbet, i sin sjukhusklänning dagen till ära, var allt bortplockat och flaggorna hade gömts av kollegor som inte gillar Pride.

Mer allvarligt är såklart att hbtq-personer i hela landet ännu hotas och misshandlas. Och att ohälsotalen är fortsatt höga bland hbtq-personer, främst transpersoner.

Gruppen Super Happy Fun America kommer i slutet av augusti att genomföra en heteroparad genom Boston i exakt samma rutt som Prideparaden.

”Kanske kommer straighta en dag att hedras med inkludering, tills dess har vi inget annat val än att hålla våra egna event”, säger arrangören John Hugo till Vox.

Det är ett vardagsutspel i ett Trump-USA som inte saknar motstycke i Europa och Sverige. Sedan jag började skriva om hbtq i Aftonbladet är ett heteropride önskat av män i min inbox. Förslag av det slaget spottar på hbtq-gruppens kamp men det är inte bara effektsökande straightaktivister som jobbar så. 2011 föreslog Paul Frigyes detsamma i DN: ”Sveriges etablissemang enas i att hylla sexualiseringen av det offentliga rummet. Allt från Svenska kyrkan till porrstjärnor samlas glatt runt filmsnuttar med tungkyssande män. Men efter Pride ordnas åter anletsdragen. Kanske även heterosexuell befrielse vore värd några dagar?”.

Vad skulle Straight Pride ha för seminarier i sitt Pride House? Om att man inte diskrimineras i vården eller på jobbet? Om att man får ge blod och skaffa barn? Hur man inte behöver se sig över axeln på väg hem från krogen därför att det är personer som dessa straighta män man är rädd för?

Jesus ska enligt uppgift inte haft några problem med normbrytare, många är de makthavare som kunnat umgås med porrstjärnor och prostituerade genom åren. Att gå bredvid nån i annorlunda outfit eller en annan sexuell läggning ska nog inte vara några problem. Antagligen behövs inte heller Paul Frigyes detoxläger efteråt.

Hbtq-gruppen kan utan tvekan vara mer inkluderande och utbildande, men faktum är att Prideparaden är öppen för straighta också, så länge de erkänner att det finns ojämlikheter och orättvisor vi som samhälle måste jobba med.

Dagens parad hyllar och kräver mänskliga rättigheter och acceptans. Det handlar också om att bögar ska respektera transpersoner, att religiösa ska kunna gå sida vid sida med porrstjärnor.

Så, kränkta straighta. I dag har ni er parad också, välkomna in. Men då krävs det mod och acceptans.

Vi behöver alla varandra.


PODD: Från Stonewall Inn till
Stockholm Pride – hela historien

Med anledning av Stockholm Pride 2019 tillägnar Aftonbladet Daily ett helt avsnitt åt Pride-rörelsens historia.
   Det är i år 50 år sedan polisen stormade en HBTQ-bar i New York. Efter otaliga razzior hade gästerna fått nog: kravaller, som varade i dagar, bröt ut och Stonewallupproret var igång – startskottet för Pride-rörelsen.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen