Svenskar i land efter skeppskarantän

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Ett annat kryssningsfartyg, Costa Pacifica, ligger i hamn i Genua. Fartyget har tidigare försökt att lämna av passagerare i flera andra länder.
Foto: Andrea Foa/AP/TT
Ett annat kryssningsfartyg, Costa Pacifica, ligger i hamn i Genua. Fartyget har tidigare försökt att lämna av passagerare i flera andra länder.

NYHETER

Svenska passagerare har fått gå i land i Italien sedan de suttit i karantän på ett kryssningsfartyg i en vecka.

– Det känns jättebra. Huvudsaken är att man mår bra, säger Margareta Ruhl, 62, till TT.

Många svenska passagerare har suttit fast på det italienska kryssningsfartyget Costa Luminosa. Detta sedan flera coronasmittade passagerare upptäckts ombord.

Under två dagar har svenskarna väntat vid hamnen i Savonna på att få gå i land. Resebolaget Globetrotter har ordnat en bussresa till Genua för sina resenärer.

– Nu är vi framme i Genua. Just nu väntar vi på att de ska kolla temperaturen på oss, sen ska vi av på flygplatsen, säger svenska Margareta Ruhl som reser tillsammans med en vän.

– Sen vet jag inte om vi ska bo på hotell i natt eller flyga hem, fortsätter hon.

I karantän

Kryssningsfartyget lämnade Fort Lauderdale i Florida den 5 mars med slutdestination Venedig, Italien. Men bara efter några dagar fick fartyget lämna av två passagerare i Puerto Rico som senare diagnostiserades med coronaviruset. Ytterligare fyra passagerare insjuknade och lämnades av på Teneriffa och sedan dess har svenskarna suttit i karantän, berättar Margareta Ruhl.

Globetrotter bekräftar att ett femtontal av deras resenärer har varit strandsatta på fartyget.

– UD och svenska ambassaden är inkopplade. Alla jobbar för att de ska komma hem så snart som möjligt. Men det finns begränsat med flyg, flygbolagen flyger inte på samma sätt, säger Jan Josefsson, vd för Globetrotter.

Flögs hem

I Marseille fick 639 av fartygets 1421 passagerare stiga av och flera flögs hem till sina hemländer. Så var också researrangören Globetrotters plan för sina resenärer.

– De skulle ha rest hem från Marseille ursprungligen, det var den hemresan vi hade arrangerat för dem. Sen satte sig franska myndigheter på tvären, säger Jan Josefsson.

Återstoden av passagerarna fick då åka vidare med kryssningsfartyget till rederiet Costa Cruises hemmahamn i Savonna.

Margareta Ruhl är lättad att få gå i land, även om hon inte vet vad som händer härnäst.

– Vi är friska, sen blir det två veckors karantän i Sverige. Det kommer flera kryssningar, säger hon.

Rättad: I en tidigare version hade kryssningsfartyget fel namn.

Publicerad:

LÄS VIDARE