Kirunas kyligaste optimist

Publicerad 2020-05-30

JUKKASJÄRVI. Ishotellet har stängt.

Det har aldrig hänt på 30 år.

Borde inte coronapandemin oroa grundaren och delägaren Yngve Bergqvist?

– Nej, vi kommer att finnas kvar i minst 30 år till, säger han.

”Äh, det blir inget med det.”

Yngve Bergqvist svarar på en rak fråga om han är rädd för coronaviruset. Han verkar inte heller särskilt orolig för vilka effekter pandemin kommer få för ishotellet, eller Ice hotel som är dess riktiga och mer internationellt kända namn.

Bergkvist säger att de hade tur. Ishotellets högsäsong är mellan november och april. De tappade bara halva mars och april i år. Om coronaviruset tvingat dem att stänga tidigare hade situationen blivit mycket värre.

– Det hade varit skitjobbigt. Vi skulle ju inte ha kunnat ha öppet över huvud taget en hel säsong.

Yngve Bergqvist är delägare i ishotellet i Jukkasjärvi.

Läget är kanske inte bra. Ishotellet förlorade runt 20 miljoner kronor i intäkter på grund av pandemin. De planerar att öppna för hotellgäster igen i augusti vilket gör att sommaren är borta. Personal har permitterats eller sagts upp. Men det är inte över.

– Vi var tvungna att stänga för första gången på 30 år. Det var drastiskt och konstigt. Nog blev vi drabbade. Men vi kommer att klara det här.

För någon som växte upp i Kiruna på 80- och 90-talet är Yngve Bergqvist känd. Han var dåren som trodde att det gick att göra ett hotell av is vid Torneälvens strand i Jukkasjärvi, knappt två mil utanför Kirunas centrum.

Skulle folk verkligen betala för att sova i en sorts jätteigloo mitt ute i ingenstans? Många tvivlade. Men Yngve fick rätt.

Hotellbaren.

Sedan starten 1989 har ishotellet tagit emot gäster från 77 länder. Konstnärer och skulptörer har designat över 1000 rum. Hotellet är världens största i sitt slag och har blivit en symbol för turistnäringen i Kiruna kommun.

– Att tänka negativt är inte mitt sätt att vara. Då blir det ingen utveckling. Jag vill utveckla affärer. Vi kommer säkert att hitta på nya idéer i sommar också. Vi har ju tid nu.

Även på en ledig dag utstrålar Bergqvist en rastlös energi. Han går snabbt framåt, tänker och pratar mitt i steget när han visar runt.

Ishotellet består egentligen av två byggnader. Det ”riktiga” hotellet liknar en demolerad snöhög och håller på att smälta vid älvstranden. Det andra, Icehotel 365, invigdes 2016 och erbjuder tack vare kylteknik möjligheten att checka in i en frusen svit året runt.

Byggnaderna sett från ovan.

Ingen av byggnaderna syns från vägen. Ingen av dem ser märkvärdiga ut på utsidan. Men det är insidan som räknas.

Fastfrusna statyer, maneter, en bardisk och issängar tonar fram i en miljö som liknar scener i ”Game of thrones” eller animerade Disneyfilmer. Temperaturen i Icehotel 365 är mellan fyra och fem minusgrader. Det enda som rör sig är ens egen andedräkt.

Hur uthålligt är Ice hotel?

– Vi klarar nästa vinter också. Vi vet dock att det kommer bli trögare och att beläggningen inte blir lika stor. Vi får anpassa oss efter efterfrågan.

Men vad händer om pandemin fortsätter att förlama turismen även nästa säsong?

– Det vore illa. Men jag tror att det kommer öppna upp lite grann och att människors behov att resa efter det här är enormt. Vi räknar inte med Asien i år på grund av corona och reserestriktioner. Vi satsar mer på Sverige och Norden.

En korridor i hotellet.

I år anlitar ishotellet enbart svenska skulptörer på grund av coronaviruset. Ritningarna för nästa års hotell vid älven är klara. Byggstenarna, isblocken från Torneälven, har bärgats och förvaras i ett produktionslager där arbetet inför vintern redan pågår.

– Framtiden är god. Jag tror vi finns kvar i minst 30 år till.

30 år är dubbelt så länge som järnmalmen i den aktuella huvudnivån i Kirunagruvan beräknas att räcka. Men även i den frågan, vad som skulle hända med Kiruna och kommunen utan LKAB, äger Yngve Bergqvist en optimism som är mer amerikansk än norrländsk.

– Vi skulle klara oss utan LKAB. Men just nu är vi kanske de enda som gör det i den här trakten.

Ett av hotellrummen.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen