Tumult och tårgas i maktkamp om parlamentet

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Matias Delacroix/AP/TT
Oppositionsledaren Juan Guaidó hälsas av anhängare när han lämnar parlamentet efter tisdagens omval.

NYHETER

Maktstriden i Venezuelas parlament fortsätter. Under kaotiska former har oppositionsledaren Juan Guaidó valts om till talman.

I helgen utsåg det regerande Socialistpartiet en annan talman, efter att ha utestängt oppositionspolitiker med våld.

När Juan Guaidó försökte ta sig in i parlamentet på tisdagen hindrades han av soldater. Först efter en halvtimmes tumult släpptes han och en grupp anhängare in.

Men därinne hade ett möte redan avslutats, lett av Luis Parra som valdes till talman av anhängare till president Nicolás Maduro i söndags. Sittande talmannen Guaidó och oppositionspolitiker stängdes med våld ute från parlamentet i söndags och de kallar valet av Parra för kuppförsök.

Mörklagt parlament

När Guaidó till slut intog talmansstolen på tisdagen mörklades parlamentet av ett strömavbrott. Ledamöter använde sina mobiltelefoner som ficklampor, och fick ropa eftersom mikrofonerna inte fungerade. Sedan valet väl genomförts sköt säkerhetsstyrkorna tårgas mot Guaidó och andra parlamentariker när de lämnade parlamentsbyggnaden.

Parlamentet har hittills varit kontrollerat av oppositionen som ser valet av Parra som ett försök av president Nicolás Maduro och Socialistpartiet att ta över den lagstiftande församlingen.

USA bakom Guaidó

Flera länder, bland andra USA, anser att valet av Parra är olagligt, och har meddelat att de kommer att fortsätta att erkänna Guaidó som talman. De anser också att oppositionsledaren är landets rättmätige president.

Juan Guaidó valdes till talman i januari 2019 och utropade sig kort därefter till landets interimspresident. Enligt oppositionen var omvalet av Maduro till presidentposten 2018 inte legitimt på grund av valfusk.

Hittills har Maduro stått emot utmaningen och har behållit kontroll över militär och polis. Över 30 av Guaidós allierade i parlamentet har fängslats, gått under jorden eller befinner sig i exil.

Publicerad:

LÄS VIDARE