Studie: Inte ens 25 koppar kaffe om dagen är farligt

Av: Claes Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Glädjebesked för alla kaffeentusiaster. En ny studie hävdar att man kan dricka flera liter kaffe om dagen – utan att öka risken för hjärtinfarkt.

Det forskas ständigt på kaffe och dess effekter. Vissa studier har visat att kaffekonsumtion ökar risken för både hjärtinfarkt och stroke. Andra studier visar motsatsen. Den senaste forskningen i ledet presenterades på måndagen och visar att upp till 25 koppar om dagen är ofarligt för hjärtat.

Lugnande besked för kaffeälskare.
Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Lugnande besked för kaffeälskare.

Undersökte över 8 000 personer

Forskarteamet från Queen Mary University i London delade in 8 412 personer i tre olika grupper. Den första gruppen bestod av personer som uppgav att de dricker färre än en kopp om dagen, den andra gruppen uppgav att de dricker mellan en och tre koppar om dagen, och den tredje uppgav att de dricker upp till 25 koppar kaffe om dagen. Personer som dricker över 25 koppar exkluderades.

– Det vi kan se är att över tre koppar kaffe om dagen inte fick signifikant ökad stelhet i blodkärlen jämfört med de som drack en kopp eller färre, säger Kenneth Fung, som ledde studien, till CNN.

Kaffe – en del av en hälsosam livsstil

Han menar att studien visar på att kaffe kan ingå i en hälsosam livsstil och att kaffeälskare kan slappna av. Även om maxgränsen för den tredje gruppen var 25 koppar låg snittkonsumtionen på fem. Forskningen visade dessutom att de som konsumerar mycket kaffe ofta är män, rökare och dricker alkohol regelbundet.

Publicerad:

LÄS VIDARE