Professorn: Antalet döda och smittade kommer stiga snabbt

”60–80 procent av jordens befolkning kan drabbas”

Publicerad 2020-02-13

Antalet bekräftade coronafall i Hubei ökade dramatiskt i går.

I själva verket finns det ännu fler drabbade i den kinesiska provinsen – och antalet kommer fortsätta stiga, tror experten.

– Det är inte helt otroligt att det här viruset blir en del av vår normala virusflora så småningom, säger Björn Olsen, professor vid Uppsala universitet.

Hubeiprovinsen i Kina, med huvudstaden Wuhan, har ändrat sitt sätt att diagnostisera smittade och döda av det nya coronaviruset, covid-19.

Från att tidigare endast ha räknat de fall där det gjorts laboratorietester, så räknas nu samtliga fall där patienten uppvisar kliniska symptom på infektionen. I och med detta steg siffran rejält – 14 840 smittade och 242 döda adderades under onsdagen.

Professor Björn Olsen säger att coronaviruset troligtvis kommer att bli en del av vår normala virusflora.

”Våldsamt utbredd smitta”

I Hubeiprovinsen har 1 310 personer dött och 48 206 personer insjuknat.

– Fortfarande har inte majoriteten av Hubeis invånare insjuknat, så vitt vi vet. Bara Wuhan har 11 miljoner invånare. Men inte desto mindre är det en våldsamt utbredd smitta, säger Björn Olsen, överläkare i infektionssjukdomar på Akademiska sjukhuset i Uppsala och professor på Uppsala universitet.

Professorn tror att det verkliga antalet smittade i Hubeiprovinsen är långt över 100 000 – och att det kommer avspeglas i statistiken under de närmaste dagarna.

En man skyddar sig med ansiktsmask och en plastpåse över huvudet när han går in på en mataffär i Wuhan, Kina.

– Det gäller även antalet dödsfall. Det beror ju på att personer som fick diagnosen för 14 dagar eller tre veckor sedan, som legat i respirator och fått andra typer av infektioner och följdsjukdomar, kommer att dö, säger Björn Olsen.

Det finns beräkningar som visar att viruset kan fortsätta att spridas i åratal, och att så många som 60–80 procent av jordens befolkning kan komma att drabbas av viruset.

– Man har gjort en uppskattning av om det fortsätter på det här sättet och bryter sig loss från Kina, hur kommer utvecklingen då att se ut. Då tror man att väldigt många kommer att insjukna. Men alla kommer naturligtvis inte att dö, utan de flesta kommer tillfriskna, säger Björn Olsen.

”Allmänhetens värsta fiende”

I morse kom också nyheten om att ett första området utanför Kina har satts i karantän – vietnamesiska distriktet Son Loi, med cirka 10 000 invånare.

WHO-chefen har gått ut och kallat covid-19 för ”allmänhetens värsta fiende”. Däremot är det i nuläget inte en pandemi. Definitionen av en pandemi är när det finns en okontrollerad smittspridning på två kontinenter – och där är vi inte.

– Det kommer vara en väldigt dynamisk process de närmaste månaderna, är jag övertygad om. Det kommer att öka snabbt, det kommer att sjunka undan i bland. I går var det rubriker om att det planat ut – och så pang, så small det upp igen. Det visar bara hur otroligt svårt det är att förutse skeendet. Man ska inte ta ut något i förskott när det gäller det här viruset, säger professor Björn Olsen.

Minst 219 parsoner har smittats av covid-19 på fartyget Diamond Princess.

Så snabbt sprider sig nya corona jämfört andra virus

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen