Polen

Här stoppas afghanska flyktingar vid EU:s gräns

Polen bygger 2,5 meter högt stängsel – flyktingar fast i ingenmansland

Av: 

Natalia Kazmierska

NYHETER

I två veckor har 32 afghanska flyktingar suttit fast i skogarna på gränsen mellan Polen och Belarus. Utan mat, vatten eller mediciner, omringade av polska och belarusiska gränsvakter.

“Vi dör, snälla hjälp oss” har flyktingarna skrivit på en skylt.

De befinner sig i ett ingenmansland vid EU:s östra utpost. På ena sidan övervakar polsk militär att de inte tar sig in över gränsen. På andra sidan står belarusiska gränsvakter i kravallutrustning och hävdar att flyktingarna är på polsk mark.

– De är som torterade gisslan, som hålls fångna vid EU:s gräns. Det är en tragedi som pågår här, säger polska aktivisten Agata Ferenc till sajten Politico.

I två veckor har de 32 afghanska flyktingarna varit i limbo - nu har deras situation blivit en politisk fråga på EU-nivå.
Föreningen Ocalenie försöker hjälpa migranterna med förnödenheter, men stoppas av polsk militär som inte låter någon komma närmare än 200 meter från flyktingarnas lilla läger.

Enligt flyktingorganisationen Ocalenie som är på plats i skogarna nära staden Usnarzu Górnym består flyktinggruppen av 32 personer, varav den yngsta en 15-årig flicka. De ska enligt Ocelanie ha flytt från talibanernas maktövertagande i Afghanistan med hjälp av människosmugglare, och tagit sig norrut och sedan via Belarus i en lastbil.

Aktivister menar att gränsvakter och soldater nu stoppar dem från att hjälpa flyktingarna med kläder, mat, rent vatten och mediciner – endast lite bröd från belarusisk militär har de fått att äta. Internationella medier rapporterar att även journalister hindras från att få prata med afghanerna.

Polen har skickat ett stort antal gränsvakter och planerar bygga ett 2,5 meter högt stängsel för att hindra flyktingströmmen från Belarus.

Trots att både FN och Europadomstolen för mänskliga rättigheter kräver att Polen ska ge flyktingarna stöd och förnödenheter, är det fortfarande oklart hur deras alltmer desperata situation ska lösas.

”Vi kommer inte släppa in dessa människor i Polen” har företrädare för det invandringskritiska regeringspartiet Pis sagt.

Polska myndigheter vägrar ta ansvar för migranterna eller låta dem söka asyl, och menar att de befinner sig på Belarusisk mark och borde tas om hand där. Enligt polska regeringen är flyktingvågen snarare en provokation från Belarus och president Lukasjenko, som man menar vill hämnas på EU:s sanktioner mot landet.

”En del av Lukasjenkos och Kremls smutsiga spel” sa nyligen försvarsministern Mariusz Blaszczak i polsk tv om den afghanska migrantströmmen från öst.

Han twitttrade även ut bilder på det nya 2,5 meter höga stängsel som byggs längs den runt 40 mil långa polsk-belarusiska gränsen.

Också i Estland, Lettland och Litauen har man de senaste månaderna sett en ökad mängd flyktingar och migranter som tycks ha kommit via Belarus. Litauen planerar också bygga egna stängsel längs gränsen, för att stoppa en befarad flyktingström från Mellanöstern och Afghanistan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Stötta Rosa bandet med en vacker bukett – skicka ett blombud till någon här

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Så används flyktingar som politiskt vapen

ÄMNEN I ARTIKELN

Polen

Afghanistan

Migration

Belarus

EU

Flyktingpolitik