Elev läxade upp Putin – om krig mot Sverige

Publicerad 2021-09-19

Man bör fundera två gånger innan man hävdar att Vladimir Putin har fel.

Fråga bara gymnasieeleven Nikanor Tolstykh som fick en reprimand av skolledningen.

– Man bör vara ödmjuk och inte korrigera Vladimir Putin, sa rektor Yulia Ryabtseva enligt ryska medier.

Rysslands president Vladimir Putin, 68, besökte en skola i Vladivostok vid terminsstaten. Under besöket ville Putin föreläsa för eleverna om vikten av historia.

– Historia är inte bara ett intressant och viktigt ämne, det är också grunden till all mänsklig kunskap, sa presidenten till eleverna under tv-sändningen från ett av skolans klassrum.

2009 uppmärksammade Slaget vid Poltava med ett skådespel öster om Kiev i Ukraina.

Putin kom in på slaget vid Poltava, början till slutet på Sveriges tid som stormakt i Europa, och påstod att det var en del av Sjuårskriget. Han fortsatte att prata om hur kunskap om historien kan ge bättre förståelse för vad som sker i dag. Han märkte dock att en elev ville komma till tals.

– Är det något du vill säga, sa Putin till gymnasieeleven Nikanor Tolstykh.

Och det ville han.

Nikanor Tolstykh var snabb att påpeka att slaget vid Poltava var en del av det stora nordiska kriget, ett krig som pågick fram till 1721.

– Självklart. Tack för din korrigering, sa Putin.

Rysslands president besökte en skola i Vladivostok.

”Oförskämdhet”

Nu kan man tycka att en elev med huvudet på skaft skulle göra skolan stolt, men rektorn Yulia Ryabtseva ursäktade efteråt Nikanor Tolstykhs korrigering och beskrev det hela som ”ungdomlig arrogans”.

Enligt Moscow Times ska pojken ha fått en reprimand för ”oförskämdhet” av rektorn.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov lovordade dock Nikanor Tolstykhs initiativ och höll inte alls med rektorn.

– Det handlar inte alls om arrogans. Vi är övertygade om att en sådan kunnig och begåvad elev inte kommer att bli avstängd, sa han till nyhetsbyrån Tass.

Han tillade att Putin ser sin föreläsning som en ”dialog” och att han själv, som någon som tycker om fakta, ofta brukar korrigera andra.

”Alltid beredd att lyssna”

– Vi vet att Putin har en fenomenal kunskap om historia och att han alltid är beredd att lyssna på korrigeringar, oavsett om de kommer från barn eller från experter, sa Peskov.

Senare kommenterade Putin själv det hela.

– Varför skulle jag vara förolämpad? Jag blir tvärtom glad. Unga män som kan fäderneslandets historia – det är toppen, sa Putin till Tass.

Följ ämnen i artikeln