Frankrike skänker dubbelt så mycket vaccin

TT-AFP

Publicerad 2021-09-26

En dos av Janssens vaccin mot covid-19 förbereds i Dakar i Senegal. Arkivbild.

Frankrike dubblerar antalet vaccindoser som man tänker donera till fattiga länder, meddelar president Emmanuel Macron.

– Orättvisan ligger i att vaccineringen på andra kontinenter onekligen ligger efter. Vi måste agera snabbare, sade Marcon i ett videouttalande som sändes under det internationella konsertevenemanget ”Global citizen live” i Paris på lördagskvällen.

Evenemanget hålls i flera storstäder världen över under ett dygn för att öka medvetenheten om klimathotet och för en jämlik vaccinering.

Beskedet innebär att Frankrike skänker 120 miljoner doser vaccin mot covid-19, i stället för tidigare utlovade 60 miljoner. Det är fler doser än vad som hittills har getts i Frankrike, påpekar Macron.

Han säger också att Frankrike kommer att samarbeta med FN:s barnfond Unicef för att hjälpa de afrikanska länderna att organisera distributionen av vaccin.

EU som helhet har lovat att skänka 500 miljoner doser och USA 1,1 miljarder doser, efter att WHO upprepade gånger fördömt snedfördelningen av tillgången på covidvaccin i världen.

En sammanräkning som nyhetsbyrån AFP har gjort utifrån länders officiella vaccinationssiffror visar att på hundra invånare har endast tio vaccindoser getts i Afrikas 53 länder, som har en sammanlagd befolkning på 1,3 miljarder människor.

I motsats har 120 vaccindoser getts per hundra invånare i USA och Kanada, där det bor drygt 368 miljoner människor.