Ottawas borgmästare utlyser nödläge efter lastbilskonvojen

Uppdaterad 2022-02-07 | Publicerad 2022-02-06

Protesterna mot vaccinationrestriktioner i Ottawa fortsätter utan stopp i sikte.

Demonstranterna för oväsen, bryter mot lagar och har satt upp hoppborgar och bastur.

Nu har borgmästaren utlyst nödläge.

– De har fler anhängare än vi har poliser, säger Jim Watson.

Lastbilsdemonstranterna har protesterat mot vaccinationsrestriktioner i Kanada i snart två veckor.

En lastbilskonvoj har kört genom landet med huvudstaden som slutdestination. Där har de slagit sig ned i tio dagar och inget tyder på att protesterna ska avta. På lördagen uppskattades omkring 2 000 demonstranter och 1 000 fordon befinna sig i staden.

Nu har borgmästaren i Ottawa, Jim Watson, utlyst nödläge till följd av demonstrationens utveckling.

Borgmästaren Jim Watson.

Han menar att situationen är utom kontroll, rapporterar CTV News.

– De har fler anhängare än vi har poliser och jag har påpekat för polismästaren att vi måste vara mycket mer proaktiva gällande dessa aktiviteter, säger borgmästare Jim Watson.

Hoppborgar och bastur

Aktionen kallas ”Freedom convoy” och blockerar delar av Ottawa. I en av stadens parker har tält och matstånd byggts upp och borgmästaren vill nu att åtgärder vidtas för att ta ner dessa.

– Nu har det blivit en samlingspunkt där och det är så mycket folk där. Hur ser vi till att lagarna följs på området?, säger han.

Demonstranter har även placerat ut hoppborgar och bastur i centrala Ottawa, rapporterar CTV News. Borgmästaren beskriver det som en förolämpning mot staden och dess invånare.

– Det är oroande när man ser protesten förvandlas till något som ser ut som någon sorts rolig karneval, säger Jim Watson.

”Aldrig någonsin upplevt i mitt liv”

Polisen jobbar aktivt med att försöka se till att de som förser demonstranter med bränsle, mat och liknande riskerar att gripas. Men lagarna räcker inte till, anser Ottawas polischef Peter Sloly som beskriver situationen som en belägring.

– Det är något som jag aldrig någonsin upplevt i mitt liv. Det är inte en demonstration. Det är inte en ockupation. Det är något annat och vi har inte polisära befogenheter som behövs för att vi på ett adekvat eller effektivt sätt ska kunna ta itu med det här, säger han under en pressträff på söndagen.

Under helgen utfärdade polisen 450 böter för bland annat störande av ordning, olovlig användning av fyrverkerier, trafik på trottoarer, tutande fordon och en lång rad andra trafikbrott.

”Under natten uppvisade demonstranter extremt störande och olagligt beteende, vilket utgjorde risker för den allmänna säkerheten och oro bland invånarna i Ottawa”, skriver polisen i ett pressmeddelande på söndagen.

Polisen uppmanar demonstranter att inte resa in i Ottawa och i stället vända hemåt. Myndigheten har kallat in alla tillgängliga poliser.

– Vi har inte tillräckliga resurser för att på ett adekvat och effektivt sätt ta itu med den här situationen samtidigt som vi ska tillhandahålla ordinarie polisarbete på ett adekvat och effektivt sätt i den här staden, säger polischefen Peter Sloly.

ANNONS