Vill ändra grundlagen – för att lägga till aborträtten

Statsvetaren: Skulle kunna ske tidigast 2027

Publicerad 2022-06-28

Efter att den nationella aborträtten i USA upphävts har flera svenska partier lyft sin ståndpunkt i frågan.

Nu vill L, C, M och MP grundlagsskydda aborträtten.

– Det är vårt sätt att markera att här har vi någonting som vi tycker är större än den vanliga majoriteten, säger Ulf Kristersson (M) till Aftonbladet.

På midsommarafton kom beskedet om att Högsta domstolen i USA har upphävt den nationella aborträtten och att det därmed blir olagligt att göra abort i vissa delstater.

Under måndagen gjorde Liberalerna, Moderaterna och Centerpartiet och Miljöpartiet utspel om att grundlagsskydda den svenska aborträtten.

Enligt Ulf Kristersson (M) finns det många skäl till att göra detta.

– I grund och botten instämmer vi i det som också Liberalerna har krävt och som egentligen är en ganska naturlig konsekvens av andra fria rättigheter i Sverige som är grundlagsstadgade. Det är inte för att någon omedelbart hotar, utan för att man vill understryka hur viktiga de är, säger Kristersson till Aftonbladet.

M-ledaren Ulf Kristersson.

Annie Lööf (C) tycker att skyddet för abortlagen inte är tillräckligt starkt och berättar att hon under måndagen begärt att grundlagsutredningen ska titta närmare på ett grundlagsskydd för aborträtten.

”En så grundläggande rättighet får inte över huvud taget bli föremål för politiska trender. Det vore en oerhört allvarlig utveckling. För mig och Centerpartiet är det självklart att alla kvinnor ska ha rätt att bestämma över sin egen kropp”, skriver Annie Lööf till Aftonbladet via sin pressekreterare.

Annie Lööf (C).

Liberalerna har länge drivit frågan om att skriva in aborträtten i grundlagen och Miljöpartiets Märta Stenevi menar också att det behövs ett grundlagsskydd.

”Känns inte troligt”

Marja Lemne, S-märkt statsvetare vid Södertörns högskola, känner sig lite tveksam till att det här faktiskt kommer att leda till en grundlagsändring. I alla fall i närtid.

– Det tar ju ganska lång tid att få igenom en grundlagsändring och det känns inte troligt att riksdagen skulle kallas in under sommaren och besluta om detta före valet, säger Lemne.

Marja Lemne, S-märkt statsvetare vid Södertörns högskola.

Hon menar att det är ganska få saker som regleras i de fyra grundlagarna och att det är svårt att detaljreglera svensk lagstiftning.

– Jag har lite svårt att förstå varför det här skulle kräva en grundlagsändring nu. Det var ju längesen det var strider om abortlagsändringar, säger Marja Lemne.

Om en grundlagsändring skulle påkallas tror hon att det skulle kunna ske tidigast 2027. Då menar Lemne att det är regeringsformen som skulle kunna kompletteras med abortlagen.

KD och V öppna för att titta på grundlagsskydd

Nooshi Dadgostar (V) sätter inte ner foten definitivt, men anser att det är bra att titta på ett grundlagsskydd.

”Det är viktigt att aborträtten är och förblir en bestående rättighet. I det ingår att se till att det också fungerar i praktiken, till exempel att sjukvårdspersonal aldrig på grund av sina privata åsikter får neka någon en abort den har rätt till”, skriver Dadgostar till Aftonbladet via sin pressekreterare.

Nooshi Dadgostar (V).

Även KD är öppna för att se över att grundlagsskydda aborträtten, det säger Ebba Busch i Aktuellt.

Aftonbladet har även sökt Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna angående deras ståndpunkt i frågan.

Följ ämnen i artikeln