Putins elsmocka: ”Kan kosta 100 000 i månaden”

Publicerad 2022-07-27

Ryssland stryper gasen till Europa på nytt.

Nu varnar experter för elnätskollaps, uppsägningar och chockpriser.

– I ett skräckscenarion kan det kosta uppåt 100 000 kronor i månaden för ett hushåll, säger råvaruanalytikern Christian Kopfer.

Följ ämnen
Ukraina

Knappt en procent av den svenska energiförsörjningen kommer från rysk gas, men Gazproms nya besked kan ändå leda till stora problem i vinter, enligt Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer.

– Jag vill inte låta alarmistisk, men rent elförsörjningsmässigt är det en väldigt problematisk situation inför vintermånaderna, säger han.

Det svenska importbehovet i kombination med elbristen i Europa kan göra att priserna skjuter i höjden i Sverige, framför allt i landets södra delar.

– Rent teoretiskt kan det bli hur dyrt som helst. Elen ligger en bra bit under en krona per kilowattimme, men under extrema förhållanden kan det bli sju-åtta kronor. Det är en helt otrolig ökning som inte gäller på någon annan råvara i hela världen, säger han och tillägger:

– I ett skräckscenarion kan det kosta uppåt 100 000 kronor i månaden för ett hushåll. Om priset sticker i väg uppåt tio kronor per kilowattimme kan även industrier bli olönsamma och tvingas göra sig av med arbetskraft.

Vladimir Putin. Arkivbild

Kan bli blackout

Förra veckans värmebölja gjorde att det brittiska elnät bara var en hårsmån från kollaps. Efter att ha köpt in el från Belgien för över 5 000 procent högre än snittet lyckades man till slut undvika en blackout.

Christian Kopfer befarar att det ryska gasstoppet kan leda till en liknande utveckling i andra europeiska länder.

– Man måste upprätthålla spänningen i elnätet för när det faller för lågt kan det kollapsa. Det finns en risk att det kan hända i Europa när konsumtionen dras ner, säger han.

”Är ekonomisk krigföring”

Hur länge gaskranarna kommer att vara avstängda är ännu inte känt. Vladimir Putin erkände nyligen att sanktionslistan mot Ryssland orsakat ”kolossala problem”, men det behöver inte betyda att man väljer att öppna dem igen.

– Kriget i Ukraina är inte heller någon billig historia, men det gör det av andra skäl uppenbarligen. Att stoppa gasleveranserna till Tyskland, som är en viktig kund, innebär en stor kostnad och är en form av ekonomisk krigföring. Men det ställer till än mer elände för fienden och då kanske de anser att det är värt det, säger Kopfer.

Ryska fartyget ”Fortuna” för att bygga gasledningar. Arkivbild