Pryder Vogueomslag – kritiserar modeindustrin

Uppdaterad 2021-08-10 | Publicerad 2021-08-08

Miljöaktivisten Greta Thunberg pryder omslaget av modemagasinet Vogue Scandinavia.

Samtidigt kritiserar hon modebranschen för ett falskt miljöengagemang.

– Det går inte att massproducera mode eller konsumera ”hållbart”, skriver hon på Instagram.

Miljöaktivisten Greta Thunberg pryder framsidan till det första numret av det nya modemagasinet Vogue Scandinavia.

Greta Thunberg har själv publicerat en bild av omslaget på Instagram, där hon samtidigt riktar kritik mot modeindustrins påverkan på klimatet. Hon varnar också för att modekampanjer, där företag framställer sig som bland annat hållbara och klimatneutrala, allt som oftast handlar om ren ”greenwashing”.

”Du kan inte massproducera mode eller konsumera ”hållbart” så som världen är skapad i dag. Det är en av många anledningar till att vi kommer att behöva en systemändring”, skriver Thunberg i inlägget.

Modemagasinet skriver samtidigt i ett pressmeddelande att 18-åringen delar tidningens värderingar om hållbart leverne och miljöskydd och att de kläder som Thunberg bär på är gjorda av hållbara, återvunna material.

”Även om vi förstår att inga märken eller publikationer kan vara verkligt hållbara, tror vi att erbjudandet av en plattform för aktivister och klimataktivister kan hjälpa till att bygga en rörelse mot att modevärlden minskar sin påverkan på vår planet”, skriver Vogue Scandinavia i pressmeddelandet.

Thunberg varnar för "greenwashing" i samband med en publicering i modemagasinet Vogue Scandinavia.

ANNONS