Stängda gränser, beredskap efter ny virusvariant

Av: 

TT

Den nya omikronvarianten av coronaviruset väcker oro och får fler länder att begränsa resandet.

Japan stänger sina gränser och Filippinerna väntar med att öppna dem.

I stället ska man i Filippinerna försöka vaccinera hela nio miljoner människor på tre dagar, med start under måndagen. Säkerhetsstyrkor och tiotusentals frivilliga hjälper till med jätteinsatsen.

– Det är bättre att vara förberedd på omikronvarianten, säger landets vaccinchef Carlito Galvez till CNN i Filippinerna.

Parallellt skjuts planerna på att tillåta fullt vaccinerade turister komma in i landet på framtiden – något som skulle ha trätt i kraft på onsdag. Inga fall av den nya omikronvarianten har dock hittats i Filippinerna.

Massvaccination i Filippinerna.
Massvaccination i Filippinerna.

Japan stänger – igen

Samtidigt meddelar Japan att man stänger sina gränser för alla utlänningar till följd av omikronvarianten.

Stoppet införs från och med tisdagen, enligt premiärminister Fumio Kishida.

Japans gränser har varit stängda under en stor del av pandemin, men tidigare i november meddelades att man till slut skulle öppna dem för en del affärsresenärer och utländska studenter.

Omkring 370 000 personer med visum väntar på att släppas in i Japan.

Flera andra länder har infört nya restriktioner kring inresor. Israel har infört ett totalstopp för utländska medborgare, medan Marocko stoppat alla flyg till landet i två veckor från och med måndagen.

Nya fall hittas

Nya fall av virusvarianten upptäcks i allt fler länder. Bland annat har minst 13 personer i Nederländerna, som just flugit från Sydafrika, visat sig bära på omikron. Och Kanada har bekräftat sina första fall: två personer som nyligen rest till Nigeria. Båda isolerar sig och myndigheterna undersöker om de har haft kontakt med andra.

– I takt med att övervakningen och testandet fortsätter, så kan man vänta sig att andra fall av den här varianten kommer att hittas i Kanada, säger hälsominister Jean-Yves Duclos.

Publisert:

LÄS VIDARE