"Vaccinationsbevis fyller mindre funktion"

TT

Publicerad 2022-01-29

Socialminister Lena Hallengren (S) intervjuas i Ekots lördagsintervju. Arkivbild.

Vaccinationsbevisen som smittskyddsåtgärd har tappat delar av sitt syfte nu när smittan skenar, anser socialminister Lena Hallengren (S).

– De fyller en mindre funktion, kan man väl ändå vara ärliga och säga, än vad vi hade hoppats och trott, säger hon till Sveriges Radio.

Vaccinationspassens syfte är att de ska användas som en smittskyddsåtgärd – att bland annat möjliggöra sammankomster inomhus, som att gå på bio, framför andra restriktioner.

– Det som motiverar att det är kvar, det är ju just vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på fler än 50 personer. Man både behöver veta att de som är samlade där är vaccinerade och att man ska hålla ett avstånd, så kombinationen av det i det läge som är, möjliggör att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar kan bedrivas, säger Hallengren i Sveriges Radios lördagsintervju.

Många smittade

Den stora smittspridningen som är just nu, över 250 000 smittade på en vecka, verkar slå lika hårt mot vaccinerade, även om vaccinet skyddar mot svår sjukdom och död. Så även vaccinerade bidrar till att föra smittan vidare i hög utsträckning.

Hallengren säger att vaccinationsbevisen måste kombineras med avstånd. Och att det tillsammans bidrar till att bromsa smittspridningen.

I pandemin har myndigheterna oftast påtalat att det gäller att platta till kurvorna för att klara vården. Det är fortfarande ett syfte till varför restriktionerna ligger kvar, åtminstone till 9 februari, enligt Hallengren som pekar på kombinationen av att vården är hårt ansträngd, men också för att se till att samhället fungerar.

”Tråkig bild”

Hon får också i intervjun frågor om, vad oppositionen kallat, mörkning av uppgifter i regeringskansliet som coronakommissionen velat ha ut, och som föranlett KU-anmälningar av både Hallengren och statsminister Magdalena Andersson (S).

Så här säger hon om det:

– Dels tycker jag det är en tråkig bild som tecknas, därför att min uppfattning är att vi har sett till att kommissionen har tillgång till handlingar, även det som är sekretessbelagt, men att det ibland måste säkerhetsprövas, och helt uppenbart har det funnits lite delade meningar. Jag hoppas att det är utrett.