Ingen fick lämna ukrainska staden på 54 timmar

Guvernören: Ursäkta besväret

Publicerad 2022-08-09

Invånarna i Mykolajiv var fångar i sin egen stad under helgen.

Staden drabbas dagligen av ryska robotattacker och nu har guvernören fått nog.

Polisen beordrades att leta rätt på landsförrädare som hjälper ryska styrkor att identifiera nya mål för attackerna.

Under 54 timmar fick ingen köra varken in eller ut ur hamnstaden Mykolajiv i södra Ukraina, rapporterar New York Times. Först under måndagen hävdes förbudet och nu kan invånarna röra sig helt fritt igen.

Enligt guvernören Vitaly Kim gav de stängda gränserna ett mycket gott resultat.

– Ursäkta för besväret under helgen, men det var värt det, säger han i ett videouttalande.

Landsförrädare jagas

Kriget i Ukraina har snart pågått i sex månader. Sedan invasionens början har Mykolajiv nästan dagligen drabbats av ryska attacker.

1200 bostäder har förstörts, 132 personer har dödats och över 619 personer saknas fortfarande, enligt stadens borgmästare.

Nu har den politiska ledningen i staden fått nog. Den lokala polisen har under helgen beordrats att söka efter potentiella landsförrädare som hjälper ryska styrkor att identifiera nya mål.

Polisen har gått från dörr till dörr för att söka igenom invånarnas bostäder. Där har de bland annat kollat igenom folks mobiler och datorer.

De har även stoppat folk på gatan för att identifiera vilka de är, i hopp om att ta fast personer som samarbetar med Ryssland.

Under 54 timmar fick ingen lämna Mykolajiv.

Flera gripna

Guvernören meddelade under måndagen att fem personer gripits, flera vapen och ”kommunikationsenheter” ska ha tagits i beslag.

– Inga rysktalande personer har skjutits, tillägger guvernören.

Även om åtgärderna har varit drastiska finns det invånare som är positivt inställda till att staden håller stenkoll på befolkningen.

– Det lugnade oss lite. De frågade om våra kopplingar till Ryssland och vi har inga sådana kopplingar, säger Valentina Hontarenko, 74, till New York Times.

Den ukrainska polisen har stoppat personer på gatan för att kontrollera i fall de har något samröre med Ryssland.

”Kollade allt”

Men alla håller inte med.

– Jag kände mig inte särskilt bekväm. De kollade allt, både pass och mobiler. Och tog reda på vem som bor var, säger 35-åriga Yelena.

– Men vad är att frukta – om allt är i sin ordning, tillägger hon.

Ligger nära frontlinjen

Mykolajiv ligger nära gränsen till Chersonregionen som till stor del ockuperas av ryska styrkor. Ukraina bedriver en hård motoffensiv med målet att trycka tillbaka de ryska trupperna österut.

En del av Ukrainas försvarslinje går genom Mokolajivregionen. Staden Mykolajiv används ofta som rotations- och viloplats för ukrainska soldater.

Även om majoriteten av de ryska raketerna inte når staden kan Ryssland träffa mål i staden med hjälp av långdistansraketer.

Staden drabbas dagligen av  nya ryska attacker.

Belöning på 1000 kronor

Guvernören Vitaly Kim har under flera veckor varnat för att det finns pro-ryska kollaboratörer i staden. För en månad sedan erbjöd han motsvarande 1000 kronor till den som skickar in tips som kan leda till ett gripande.

Guvernören har dock varit förtegen kring hur omfattande den påstådda ryska infiltrationen är.

Sedan tidigare har han bekräftat att en handfull personer gripits misstänkta för att ”ha hjälpt fienden”, men det är oklart hur många det rör sig om.

Staden används som viloplats för ukrainska soldater.