Professor kritiserar nya restriktionerna

Uppdaterad 2022-01-14 | Publicerad 2022-01-12

I dag börjar nya restriktioner att gälla, med målet att få ner den massiva smittspridningen av covid-19 i Sverige.

Men frågan är om alla nya åtgärder kommer att ha effekt.

– Det finns några saker bland restriktionerna där jag kanske är lite undrande, säger Joakim Dillner, infektionsepidemiolog, till Sveriges Radio.

Vuxna ska begränsa sina kontakter, krogar och restauranger måste stänga klockan 23. Det är några av de nya restriktionerna och rekommendationerna som börjar gälla med start i dag, den 12 januari.

Målet är att få ner smittspridningen av covid-19, som i dagsläget är värre än de scenarion som Folkhälsomyndigheten har modellerat för.

Men ett antal av åtgärderna har mötts av kritik från olika håll.

Professor Joakim Dillner.

Bättre att snabba på dosintervallet

Ytterligare en som ställer sig frågande är Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi på Karolinska institutet.

Han intervjuas av Sveriges Radio-programmet P1 Morgon på onsdagsmorgonen och säger att ett bättre fokus vore att snabba på intervallet mellan dos två och dos tre för fler, eftersom det kan ge en kraftigare effekt mot smittspridningen än restriktioner.

Enligt uppgift till Sveriges Radio Ekot kan ett sådant beslut vara på gång. I dagsläget rekommenderas personer under 65 år att vänta i sex månader mellan dos två och dos tre. Intervallet kan kortas till fem månader, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Region Västerbotten, till Ekot. Men inget beslut har ännu tagits av Folkhälsomyndigheten i frågan.

”Lär vara en kraftigare effekt”

Dillner säger till P1 Morgon att det finns ett ”akut behov” att snabba på med den tredje dosen.

– Vi har en så explosiv ökning av antalet smittade just nu att det kommer att ge en motsvarande ökning av covidpatienter inom vården inom en till två veckor. Det är ganska akut att försöka minska smittspridningen just nu.

Bör tas av solidaritet

Motiveringen är att omikronvarianten i dagsläget ser ut att tränga igenom det vaccinskydd en person fått av två doser vaccin. Enligt Joakim Dillner får personen tillbaka mycket av immuniteten, ungefär 80 procent, med en tredje dos vaccin. Den tredje dosen bör alltså både tas för det egna skyddet, men också av solidaritet för andra som inte är vaccinerade, eller som är äldre eller av andra anledningar riskerar en svår covid-19-infektion.

– En vaccinerad person kanske inte själv blir allvarligt sjuk. Men den vaccinerade kan bli smittad och i sin tur smitta andra som kan vara mottagliga för allvarlig sjukdom.

”Lite undrande”

Målet med restriktioner och rekommendationer är att minska människors kontakter med varandra. Men Joakim Dillner tror inte att alla de nya restriktionerna faktiskt kommer att leda till det.

– Det finns några saker bland restriktionerna där jag kanske är lite undrande. Som det här när man stänger på restaurangerna, där undrar jag vad det finns för faktabakgrund bakom just det. Man kan kanske också undra om rekommendationen om munskydd i kollektivtrafik kommer att ha större effekt när så pass få följer den som det är i dag.

Munskyddsrekommendationen är dock inte ny, utan en åtgärd som förlängs. Men Dillner resonerar att den kanske borde tas bort, eftersom den aldrig efterföljts särskilt väl:

– Att upprepa rekommendationer som inte verkar finnas någon stor efterföljd kring verkar inte vara helt adekvat, säger han till Sveriges Radio.

Behövs ytterligare åtgärder

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, säger till SVT Morgonstudion att de rekommendationer och åtgärder som införs i dag kommer att bidra till att smittspridningen minskar.

– Vi införde en rad restriktioner före jul men ser att det behövs ytterligare åtgärder. Att införa restriktioner i rätt tid är väldigt viktigt, säger Sara Byfors, när hon får frågan om restriktionerna borde ha införts tidigare.

Hon får också frågan om det är nödvändigt med restriktioner när det trots allt är få som avlider med covid-19 nu, även om många blir sjuka.

– Vi anser att det är det. Vården behöver fortsatt ta emot ett stort antal patienter med covid-19.

– Vi ser också att vården har problem med bemanningen utifrån att många är sjuka eller hemma i karantän. Så vi behöver dämpa smittspridningen nu för att vården ska hantera sitt uppdrag, säger Sara Byfors i Morgonstudion.