Övervakningsbilderna visar pilbågsattacken i Kongsberg

Publicerad 2022-05-19

Fem personer dog efter att Espen Andersen Bråthen, 38, gått till attack med en pilbåge.

I dag inleddes rättegången.

– Allt. Jag erkänner mig skyldig till allt, säger han.

Rättegången mot Espen Andersen Bråthen inleddes under onsdagen. 38-åringen står åtalad för fem mord, elva mordförsök och 13 fall av grova hot efter dådet i Kongsbergs centrum i höstas.

Tidigare under dagen erkände Espen Andersen Bråthen att han begått brotten.

– Allt. Jag erkänner mig skyldig till allt, sa han under rättegången, rapporterar VG.

Polisen har nu släppt bilder från övervakningskamerorna inne på Coop Extra i Kongsberg där Espen Andersen Bråthen började skjuta mot människor med en pilbåge.

Fastnade på övervakningsfilm

På en av bilderna syns pilbågsmannen iklädd ett vitt linne hålla i en spänd pilbåge och sikta på något bakom kassan inne i butiken.

Det första nödsamtalet till polisen gjordes 18.12. Under rättegången spelades det första samtalet mellan inringaren och larmoperatören upp.

– Hej, det är en man som skjuter med pil och båge i Kongsberg, det är på Extra vid vinmonopolet i Kongsberg, säger inringaren enligt VG.

Enligt åklagaren Andreas Christiansen lämnade Espen Andersen Bråthen sin lägenhet strax efter klockan 18.00, beväpnad med en båge, flera pilar och fyra knivar.

Övervakningsbilderna visar pilbågsattacken i Kongsberg.

Bar på machete

I samband med rättegången har polisen även släppt bilder på knivarna som 38-åringen hade med sig. En av knivarna betecknas som en machete.

– Han har i förhör sagt att hans syfte var att döda så många som möjligt, säger åklagaren enligt tidningen.

Under rättegången ska åklagaren även ha visat filmer från övervakningskamerorna inne i butiken. Filmen visar hur flera personer springer ut ur butiken och att skrik och rop hörs i bakgrunden, enligt VG.

I en utläggning gav Espen Andersen Bråthen sin egen bild av varför han utförde dådet. Han säger att han för två år sedan blev rädd för att bli blind och därför fick en tanke om att födas på nytt.

– Och för ett och ett halvt år sedan fick jag idén om att för att födas på nytt på en bra plats måste jag döda, säger han.

Rättegången pågår till den 17 juni.

Det var inne på Coop Extra i Kongsberg som Espen Andersen Bråthen började skjuta mot människor med en pilbåge.