Högt stöd för flyktingmottagande hos Sverigedemokraterna

Publicerad 2022-03-04

Tre av fem SD-väljare vill att Sverige ska ta emot flyktingar från Ukraina, enligt en undersökning från Aftonbladet/Demoskop.

Det är en markant ökning om man jämför med flyktingkrisen 2015, menar Karin Nelsson, VD på Demoskop.

– Man kan relatera till ukrainarna och situationen på ett annat sätt, i och med att Ryssland ligger nära Sverige, säger hon.

Följ ämnen
Ukraina

Minst en miljon personer har flytt Ukraina sedan kriget startade för en vecka sedan, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Flera av dem har redan nått den svenska gränsen, och bland svenskarna är stödet för ukrainarna stort. 78 procent tycker att Sverige bör ta emot eventuella flyktingar från Ukraina, enligt en undersökning från Aftonbladet/Demoskop.

– Vid flyktingkrisen 2015 slöt många upp under det akuta läget, men vi såg aldrig stöd på de här nivåerna som vi ser nu. Det visar en sammanhållning på ett annat sätt, säger Karin Nelsson som är VD på Demoskop.

Undersökningen är genomförd efter att Putins invasion av Ryssland inleddes. Många svenskar är själv oroade för vår egen relation till Ryssland, vilket Karin Nelsson tror kan bidra att man relaterar till de ukrainare som flyr.

– Det har givetvis att göra med oron för kriget skulle sprida sig, och att vi känner en samhörighet med situationen som ukrainarna befinner sig i.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

Stort stöd bland SD-väljare

Någonting som sticker ut i undersökningen är att en majoritet av Sverigedemokraternas väljare, 60 procent, är positiva till ett flyktingmottagande.

– Många av dem uttrycker instabiliteten i Ryssland och beskriver Putin som maktgalen, säger Karin Nelsson.

Samtliga väljargrupper har ökat i stöd för ett flyktingmottagande, men störst är skillnaden hos SD. Traditionellt har Sverigedemokraternas väljare varit starka motståndare till att ta emot fler flyktingar, och vill att flyktingpolitiken ska stramas åt. Det inskärptes i samband med flyktingkrisen 2015, och opinionen att inte ta emot flyktingar har varit stor.

Månniskor på flykt från Kiev och Lviv på centralstationen i Lviv i västra Ukraina.

Tillsammans med lag- och ordning är dessutom frågan om flyktingpolitik SD-väljarnas viktigaste fråga.

– Att många SD-väljare är för ett flyktingmottagande av ukrainare går emot bilden av väljargruppen. Relationen till Ryssland är närmare och har en tydligare hotbild mot Sverige än vad de tidigare har varit, det kan ha att göra med det, säger Karin Nelsson.

Trots ökningen så är Sverigedemokraterna den väljargrupp som där färst vill ta emot flyktingar. Bland övriga partiers väljargrupp ligger stödet mellan 75–90 procent.

– Generellt är nivåerna högre i alla partier, på grund av att vårt eget säkerhetsläge är påverkat. Ukraina är inte heller med i Nato, och därför finns det en annan förståelse och relaterbarhet till ukrainas folk.

Aftonbladet har sökt Sverigedemokraterna, som har avböjt att kommentera.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Som medlem får du svara på undersökningar där resultaten används för att spegla svenska folkets åsikter om exempelvis varumärken, samhällsfrågor och politik. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.