Ryska flygkränkningen en signal: ”Gå inte med i Nato”

Publicerad 2022-03-03

Det var inte en tillfällighet att fyra ryska stridsflygplan kränkte svenskt luftrum just när Sveriges och Finlands försvarsministrar befann sig på Gotland.

Enligt Jonas Kjellén, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, var det en påtryckning för att få oss och Finland att inte gå med i Nato.

– Det är en väldigt tydlig signal, säger han.

Följ ämnen
Nato

Två ryska jaktflygplan av typen Su-27 och två attackflygplan av typen Su-24 lyfte under onsdagen från Kaliningrad-området 30 mil från Gotland. Först flög de rakt norrut över Östersjön, men sedan svängde de västerut och kränkte svenskt luftrum i höjd med Gotland, innan de blev avvisade.

Jonas Kjellén, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut med inriktning på Kaliningrad-området, säger att det var en mycket ovanlig kränkning:

– Jag har aldrig hör om något liknande. Normalt sett brukar den här typen av kränkningar ske med ett flygplan eller kanske en rote. Men fyra så här, det är ju en väldigt tydlig signal.

Att svenska och finska försvarsministrarna var på plats på Gotland när det hände, enligt DN, var det en tillfällighet?

– Nej, det visste ryssarna, det är jag helt övertygad om. Och jag kan inte ta gift på det, men det stämmer allt för bra med att man genomför den här flygningen, i och med att man inte vill att Sverige och Finland ska gå med i Nato. Jag har väldigt svårt att se att det skulle vara en ren tillfällighet.

Så det ska ses som ett hot mot Sverige och Finland att de kränker vårt luftrum just när försvarsministrarna är där?

– Ja, det är en stark påminnelse.

Att vi inte ska gå med i Nato?

– Ja. Det finns en bakgrund i det som händer i Ukraina, säger Jonas Kjellén.

Händelsen ska också ses i ljuset av förra veckans hot från det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zacharova:

– Självklart skulle Finlands och Sveriges inträde i Nato – som i första hand är en krigsorganisation – få allvarliga militär-politiska följder. Det skulle kräva svarsåtgärder från vår sida, sade hon i fredags enligt nyhetsbyrån Tass.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln