Moderaterna

Sabuni kräver besked om slutförvar på torsdag

Av: 

TT

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Arkivbild.

NYHETER

Liberalernas ledare Nyamko Sabuni kräver besked om slutförvaret på torsdag. Om inget sådant kommer hoppas hon fälla klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) med stöd av besvikna S-ledamöter.

– Jag hoppas med Miljöpartiet ur vägen att regeringen vill fatta det här beslutet, säger Nyamko Sabuni (L).

Sedan Kristdemokraterna anslutit sig till Liberalerna finns nu de 35 mandat som behövs i riksdagen för att få till en misstroendeomröstning i kammaren.

Liberalerna har hotat med en misstroendeomröstning mot statsrådet Annika Strandhäll, om hon inte ger besked om slutförvaret för uttjänt kärnavfall före luciadagarna.

Strandhäll på plats

Nu vill Sabuni ha besked på torsdag. Då är Annika Strandhäll kallad till riksdagens näringsutskott och där kommer hon också att infinna sig, enligt hennes pressekreterare.

L-ledaren vill ha ett regeringsbeslut som gör att Svensk kärnbränslehantering (SKB) kan sätta i gång med processen gällande planering av kapsling och transport till slutförvaret i Forsmark.

Om besked uteblir på torsdag hoppas Sabuni att besvikna socialdemokratiska ledamöter ställer sig bakom ett misstroende.

– Det behövs bara ett mandat, säger hon.

Räknar in M och SD

Då räknar hon redan in Sverigedemokraterna och Moderaterna i den ekvationen. Hon beskriver det som osannolikt att ledamöterna från SD och M inte skulle rösta för ett misstroende mot Strandhäll, om det går så långt. Men då har oppositionen endast 174 av 175 nödvändiga mandat för att fälla ministern.

– Det är socialdemokratiska ledamöter som ifrågasätter regeringens hantering, säger Nyamko Sabuni.

Energipolitiska företrädare för L, KD, M och SD skriver i en gemensam debattartikel i Aftonbladet att Strandhäll måste ge besked på torsdag om när regeringen fattar beslut om slutförvaret. ”Ett beslut måste ske i absolut närtid. Vårt tålamod tryter.”

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Moderaterna

Kristdemokraterna

Sverigedemokraterna