Mamman: Min 15-åriga dotter blev misshandlad på SiS-hem

Uppdaterad 2021-12-28 | Publicerad 2021-12-27

15-åringen placerades på ett statligt ungdomshem.

Först efter två misshandlar flyttades hon till ett HVB-hem med spetskompetens inom autismspektrat.

– Alla andra ungdomar sprang in, kastade hett tevatten på henne, slet av stora hårtussar och sparkade henne i ansiktet och magen, berättar hennes mamma.

15-åringen har enligt en psykolog autistiska drag, men är inte utredd än. Sedan i påskas har hon vägrat att gå i skolan. Mamman vill att dottern ska få ett bra liv.

– Min dotter behöver vård, men har ingen insikt själv. Då måste vården ske genom LVU, säger hon.

I stället för att genast skicka 15-åringen till ett HVB-hem tvingades tonåringen genomlida fem veckor på ett statligt ungdomshem, ett så kallat SiS-hem. Allt för att hon tappade tålamodet hos socialtjänsten i hemkommunen.

– Efter att hon suttit och väntat flera timmar i väntrummet hos socialtjänsten fick hon ett utbrott. Hon kastade handsprit på golvet, knuffade omkull en rockhängare, kastade en massa informationspapper på golvet och gick hem. Därför ansåg socialtjänsten att de inte kunde garantera andras säkerhet om hon placerades på ett HVB-hem, och de var rädda att hon skulle rymma. Då placerades hon på ett SiS-hem.

Tjejerna som attackerade Lisa slet bort en del av hennes hår.

”Säger saker hon aldrig skulle göra”

Socialtjänsten motiverade placeringen med att flickan skrek, kastade lösa föremål och hotade ”med att ta livet av sig själv och andra”. Beslutet var överdrivet enligt mamman:

– Hon säger själv att när hon blir arg säger hon saker som hon aldrig skulle göra.

Beslutet innebar att polis hämtade 15-åringen i hemmet och placerade henne i en cell på polisstationen i tolv timmar. Sedan placerades hon 93 mil från hemmet på SiS-enheten.

– Det var galet. Förvaring, ingen vård. Dessutom blev hon misshandlad två gånger, säger mamman.

Första gången drog en annan tjej henne i håret i allrummet. Andra gången var värre.

– Tre eller fyra tjejer, alla andra som bodde där, bad om te. Sedan rusade de in på hennes rum och kastade tevattnet på henne. Hon fick två sparkar också, och de slet av hår. Dagen efter var hon jätteöm i håret, hon kunde inte ligga på håret för att det gjorde så ont.

Mobbades från första dagen

Händelsen inträffade den 5 december. Efter misshandeln flyttades flickan omgående, och befinner sig nu på ett HVB-hem med spetskompetens inom autismspektrat. Än så länge är 15-åringen positiv till HVB-hemmet, och mamman tycker det verkar bra.

På SiS-hemmet mobbades 15-åringen av de andra ungdomarna från första dagen, enligt mamman. Flickan vägrade dessutom att äta och gick ner flera kilo under vistelsen. Tidvis vägrade hon också att dricka. Under hela tiden duschade hon inte en enda gång.

– Hon har inte tyckt om att duscha över huvud taget under uppväxten. Men hemma funkar det, säger mamman.

Hon funderar nu på att polisanmäla hemmet, om inte SiS gör det själva.

– Hon har garanterat retat upp de andra tjejerna. Men det ska ju inte få hända att de flyger på varandra. Flera personal behövdes för att få bort tjejerna från henne, säger hon.

”Olika diagnoser på samma plats”

Chefen för SiS-hemmet säger att han inte kan kommentera ett enskilt fall, men erkänner att misshandlar inträffar ibland även om det är ”relativt ovanligt”:

– När det sker är det självklart olyckligt och väldigt olämpligt.

Anser du att ni har kompetens att ta hand om autistiska ungdomar?

– Vi har ungdomar med diagnoser som absolut utmanar vår verksamhet. Att ha olika diagnoser på en och samma plats kanske inte alltid är optimalt. Blandningen blir inte alltid bra, säger han.

Socialtjänsten i flickans hemkommun konstaterar efter misshandeln i sina handlingar att eftersom 15-åringen verkar ha autism så ”fungerar vistelsen inte så bra” på SiS-hemmet, och socialtjänsten har därför flyttat henne till ett HVB-hem där hon ”kan utredas och få den vård hon behöver”.

Arkivbild på ett SiS-hem.