EU överens: Stopp för rysk olja – med vissa undantag

Publicerad 2022-05-31

Strax före midnatt enades EU-länderna om att stoppa importen av rysk olja.

Några länder fick dock igenom ett tillfälligt undantag.

– Jag är positivt överraskad att vi har kommit så här långt, sa statsminister Magdalena Andersson efter toppmötet.

EU:s 27 stats- och regeringschefer samlades på måndagen i Bryssel för att enas om ett sjätte sanktionspaket mot Ryssland. Efter segdragna förhandlingar kom de överens några minuter före midnatt.

Bland de nya åtgärderna märks att Rysslands största bank, Sberbank, kastas ut från det internationella betalningssystemet Swift. Dessutom blockeras ytterligare tre statskontrollerade tv-kanaler från europeiska sändningar och fler ryska företrädare får inreseförbud och frysta tillgångar, exempelvis militärer som anses ansvariga för krigsbrott i Butja.

Så mycket olja stoppas

Men den största frågan handlade om oljan. Där enades medlemsländerna om ett stopp för import av rysk råolja och petroleumprodukter via båt.

”Det här täcker omedelbart mer än två tredjedelar av oljeimporterna från Ryssland och tar bort en stor del av finansieringen av deras krigsmaskin. Det sätter maximalt tryck på Ryssland att stoppa kriget”, skrev rådsordföranden Charles Michel på Twitter.

Rådsordföranden Charles Michel.

I en uppföljande tweet förtydligade han att 75 procent av den europeiska importen stoppas direkt och att andelen kommer att ha stigit till 90 procent vid årets slut.

Zelenskyj inledde på distans

Toppmötet i Bryssel inleddes med att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj medverkade via video.

– Alla gräl i Europa måste upphöra, interna tvister uppmuntrar bara Ryssland att sätta mer och mer press på er. Det är dags för er att agera som en helhet, inte som separata fragment, sa han till EU-ledarna.

Redan för tre veckor sedan presenterade EU-kommissionen ett utkast till nya sanktioner.

Inför toppmötet fanns ett förslag till kompromiss som skulle låta Ungern, Tjeckien och Slovakien fortsätta importera rysk olja via den jättelika pipelinen Druzjba. Den byggdes under Sovjet-eran och löper genom krigets Ukraina.

Ungerns premiärminister Victor Orbán sa vid ankomsten till mötet att förslaget ”inte är dåligt”, men krävde en reservplan om Druzjba-ledningen skulle ”råka ut för en olycka”. I hårda ordalag anklagade han EU-kommissionen för ”oansvarigt beteende” och för att ha skapat en ”svår situation”, rapporterar The Guardian.

Formuleringen som löste knutarna

Men knutarna löstes upp i sista stund. I överenskommelsen kombineras de tre ländernas tillfälliga undantag med ett löfte om att ”nödåtgärder kommer att införas för att garantera energileveranser”, skriver TT.

Det är ännu oklart när oljeembargot börjar gälla och hur länge undantaget ska finnas på plats. Dessa frågor ska lösas när EU-ländernas ambassadörer formellt spikar avtalet på onsdag.

– Det är viktigt att vi nu sätter detaljerna på pränt så fort som möjligt så att det här kan träda i kraft, sa statsminister Magdalena Andersson till TT efter toppmötet.

Magdalena Andersson ”överraskad”

Hon var glad och förvånad över överenskommelsen och sa hon inte tycker att resultatet blev urvattnat.

– Det här är väldigt kraftfullt. Det är långt mer än majoriteten av den ryska oljan som kommer att stoppas. Jag måste säga att jag är positivt överraskad av att vi har kommit så här långt. Det här kan vara det största sanktionspaketet som vi kommit överens om.

Magdalena Andersson välkomnade beslutet.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, sa på en pressträff att medlemsländerna enats om ”massiva investeringar i förnybar energi” för att kompensera för bortfallet av den ryska oljan.

De är också överens om ytterligare nio miljarder euro – motsvarande mer än 94 miljarder kronor – i stöd till Ukraina.

På tisdagen fortsätter toppmötet med samtal om världens livsmedelsförsörjning och gemensamma försvarssatsningar inom EU.