Suezkanalen

Jättefartyget loss – 369 skepp står på kö i kanalen

Ikea-containrar fast på fartyg efter kanalproppen

Av: 

Anna Sjögren

TT

NYHETER

Proppen är löst. Efter sex dagar har jätteskeppet Ever Given har börjat röra på sig.

Nu står minst 369 fartyg på kö för att ta sig igenom Suezkanalen.

Ikea har minst hundra containrar med heminredning som fastnat i kanalproppen.

Under måndagsmorgonen gav räddningsarbetet som pågått dag och natt äntligen resultat. Jättefartyget Ever Given som suttit fastkilad på sned och blockerat båttrafiken genom Suezkanalen fått loss aktern.

Vid klockan 15 på eftermiddagen kom beskedet skeppet var helt lossat och att trafiken återupptas. Dykare har kontrollerat fartyget för eventuella skador, som ska klarat sig välbehållet i grundstötningen.

Bilder visar hur fartyget i sakta mak återupptar sin färd genom kanalen och räddningsarbetare och fartygsbesättningar uppges fira bland annat genom att tuta.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

369 fartyg står i kö

Det är också ett glädjebesked för världshandeln som tappat uppskattningsvis 100 miljarder kronor per dag under stoppet. Och enligt uppskattningar kan det tid innan trafiken återgår till det normala.

Kanalen måste undersökas för eventuella skador innan andra fartyg får köra in i kanalen. Och att sedan beta av kön av 369 fartyg som radats upp i kanalproppen kan ta dagar.

Varje vecka passerar 15 000 fraktcontainrar Suezkanalen till eller från Sverige. Flera svenska företag har last som fastnat.

– Det är verkligen sämsta möjliga tillfälle. Situationen var redan under extrem press, med väldigt stora godsflöden och förseningar på grund av bland annat covid-19, säger Jacob Minnhagen, affärsutvecklare på Göteborgs hamn till SVD.

De drabbade branscherna är de som säljer konsumentvaror, som textil och elektronik, men också dem som levererar industrikomponenter och basindustrin, enligt tidningen. Volvo säger att man i nuläget inte påverkas av stoppet, medan Scania varnat för att man när som helst kan sakna delar till sina lastbilar.

100 containrar med heminredning

Ikea har minst hundra containrar som varit fast på Ever Given.

– Det är vårt heminredningsortiment med möbler och accessoarer. Men det är oklart om det är på väg till Sverige eller andra marknader, säger Sandra Jakob, presskontakt på Ikea Sverige.

Hundra containrar motsvarar vad svenska konsumenter handlar av Ikea under en vecka, enligt Jakob. Utöver det har företaget last på andra fartyg som sitter fast i kanalproppen. Till Bloomberg har företaget sagt att man jobbat allt för att försöka se till att det inte ska uppstå någon global brist på Billyhyllor, Sultansängar eller någon annan produkt hos varuhuset.

Det har inte hunnit uppstå någon brist på den svenska marknaden, säger Sandra Jakob, som gläds åt beskedet att fartyget flyter fritt igen.

”En tuff situation”

Men enligt Fredrik Hermansson, vd för Greencarrier och agent för det internationella rederiet Evergreen som Ever Given tillhör, får stoppet nu mer långtgående konsekvenser.

– Det är en tuff situation och vi är uppe i sex dygn nu. Såklart kommer det att påverka oerhört mycket. När detta lossar kommer det att bli ett stort tryck på de europeiska hamnarna på kontinenten och många transporter är försenade, sa han tidigare under måndagen till TT.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Ett hundratal Ikea-containrar är fast på fartyget Ever Given och på andra fartyg i jättekön.

Foto: AP
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Suezkanalen

ÄMNEN I ARTIKELN

Suezkanalen

Ikea

Sverige

Båttrafik

Fartyg