”Prostitutionen har ökat under pandemin”

Uppdaterad 2021-04-08 | Publicerad 2021-04-05

Stängda gränser i Europa – och en arbetsmarknad som snabbt förändrats.

Så har coronan lett till att prostitutionen ökat i Sverige under pandemin.

– Vissa har hamnat i prostitution som enda alternativ till försörjning, säger Jana De Geer, tillförordnad chef för polisens människohandelssektion i Stockholm.

Många länder i Europa har under det gångna året infört hårda nedstängningar, vilket lett till att prostitutionen i Sverige har ökat, enligt polisen.

Samtidigt har polisen fått indikationer på att fler kvinnor som är födda och uppvuxna i Sverige hamnat i prostitution.

Rapporter har enligt polisen kommit in genom ett ökat antal vittnesmål, att polisen upptäckt fler annonser, men även fler insatser från polisen.

Stannar längre i Sverige

– Tidigare kanske man brukade åka till ett annat europeiskt land men det gick inte längre, utan man fick åka till Sverige eftersom det fortfarande gick att resa hit, säger Jana De Geer, tillförordnad chef för polisens människohandelssektion i Stockholm.

Jana De Geer, tillförordnad chef för polisens människohandelssektion i Stockholm.

Reserestriktionerna under pandemin har också fått konsekvensen att kvinnor som kommit från utlandet för att sälja sex här, blivit kvar längre än tänkt.

En annan förklaring till ökningen är enligt Jana De Geer att coronan slagit hårt mot arbetsmarknaden.

– Människor har förlorat sin inkomst under pandemin. Vissa hamnade i prostitution som enda alternativ till försörjning, säger Jana De Geer.

Stort mörkertal

Jana De Geer förklarar att alla inte har tillgång till samma trygghetsnät – någonting som skulle kunna innebära att de försätts i prostitution menar hon.

– Vi som bor här har kanske kunnat behålla jobbet eller fått ersättning i form av olika sociala insatser. Men de här individerna har fortfarande en försörjningsbörda och det är liksom det sättet man ser som sitt enda alternativ, säger Jana De Geer.

Hon understryker även att mörkertalet är stort.

Efterfrågan på sexuella tjänster har kvarstått – trots att myndigheterna gång på gång uppmanat till avstånd.

– Vi har vittnesmål där individer testat positivt för covid-19 och ändå valt att söka sig till människor i prostitution. Det finns mekanismer bakom som gör att det blir väldigt hänsynslöst, säger Jana De Geer.

Följ ämnen i artikeln